Advertorial

ZZP-boekhouder over auto van de zaak

Boekhouder-ZZP in Amsterdam geeft bespaartips

Auto van de zaak. U kunt een auto nieuw of tweedehands kopen. En zakelijk of privé. U heeft een aantal aandachtspunten waar u op moet letten. Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijgt u normaal gesproken 22 procent bijtelling over de nieuwwaarde. Heeft u een youngtimer, dan is uw fiscale voordeel wellicht groter. De bijtelling is dan 35 procent over de dagwaarde. Vraag uw zzp-boekhouder om meer info. 06-13936399.

Auto van de zaak: voor- en nadeel
Nee, de auto van de zaak is niet altijd gunstig. Al wil de verkoper u uiteraard anders wil doen geloven. Natuurlijk krijgt u de btw bij aankoop terug, dat is een meevaller. En nog meer voordeeltjes. Het onderhoud, de nieuwe banden, de radio en speakers en de benzine, maar ook de wegenbelasting en verzekering zijn ook nog eens aftrekbaar. En u mag de wagen in vijf jaar ten laste brengen van de winst. Dit is te mooi om waar te zijn, of niet?
Dan komt het addertje dat onder het gras zit nog even om de hoek kijken. De bijtelling. De bijtelling bedraagt bij een wagen van tussen de twee en veertien jaar oud 22 procent van de nieuwwaarde inclusief btw en bpm, zijnde de cataloguswaarde.

De bijtelling bij een wagen van tussen de twee en veertien jaar oud is veelal hoger dan de afschrijving. Wij adviseren daarom meestal om zo’n wagen niet zakelijk te kopen. Al is het één en ander ook afhankelijk van het aantal geschatte zakelijke kilometers die u per jaar denkt te gaan rijden.
Ander nadeel is dat u elk jaar 2,7 procent van de cataloguswaarde dient aan te geven voor de omzetbelasting. 

Youngtimer als auto van de zaak
Wilt u per se een zakelijke wagen kopen? Dan blijven er drie opties over. De elektronische nieuwe wagen, bijtelling in 2021 is twaalf procent. De geheel nieuwe auto, waar de afschrijving veelal gelijk is aan de bijtelling, of de youngtimer of oldtimer, beide zijnde een auto die vijftien jaar of ouder is. Hiervoor geldt een gunstige bijtellingsregeling.  Voor het privégebruik van deze auto’s hoeft u geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. Er geldt een apart tarief van 35 procent van de dagwaarde van de auto.

Elektrische auto van de zaak
Het kan ook interessant zijn om een elektrische auto aan te schaffen als auto van de zaak. Op dit moment geldt een lage bijtelling van 4 of 8 procent voor elektrische auto’s. Dit gaat in de nabije toekomst veranderen dus als u graag elektrisch wilt rijden, doe dat dan nu. In 2021 wordt dat twaalf procent. Informeer bij uw boekhouder-zzp voor de laatste details.

Auto leasen
U kunt de zakelijke auto betalen met uw liquide middelen maar u kunt ook geld lenen. De rente op de lening gewoon aftrekbaar. Ook als u least. Veel zzp’ers gaan over op lease om geld beschikbaar te houden voor investeringen in andere zaken. Bij een lease weet u met een maandbedrag waar u de komende jaren aan toe bent. Lees wel goed de kleine lettertjes.

Privéauto
Wilt u zakelijk helemaal geen auto rijde, maar rijdt u liever met uw privéwagen. Dan kunt u toch kosten ten laste van de winst- en verliesrekening brengen. Helaas alleen de zakelijk gereden kilometers tegen 0.19 eurocent per kilometer. Voor dat d euro zijn intrede deed was het bedrag 60 cent. 0.19 eurocent wordt als een minimale vergoeding gezien. Helaas moet u het hier mee doen.

Contact
Heeft u hulp bij uw boekhouding of wilt u advies. Boekhouder-zzp is zeven dagen in de week open. Ook na 18.00 uur. Ook op zaterdag en zondag. Bel 06-13936399 of mail naar info@zzp-boekhouder.nl.

Check ook het filmpje:
Online Boekhouden – ZZP-Boekhouder – YouTube