Beestenboel

ZILVERVISJES: plaag in nieuwbouwhuizen

Heeft u er ook zo’n last van, van zilvervisjes? Die kleine zilverachtige, supersnelle, schichtige schimmetjes? Dat kan heel goed kloppen. Want het blijkt dat de beestjes gedijen in goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen, vanwege het warme en vochtige klimaat. Ze houden zich schuil achter plinten, achter jassen, in het washok, onder een pak rijst, of in de badkuip. Overal eigenlijk. En hoewel niet schadelijk voor de mens, vormen zilvervisjes voor veel mensen toch een onaangename verschijning in huis.

Zilvervisjes, maar ook zijn broers de ovenvis en de papiervis, behoren tot de orde van de franjestaarten. Alle drie hebben ze lange voelsprieten en elk drie staarten. Ze worden tussen de 7 en 12 millimeter lang. Ze kunnen behoorlijk oud worden, namelijk zo tussen de drie de acht jaar. Het voedsel van zilvervisjes bestaat uit organisch materiaal, voornamelijk koolhydraten, zoals zetmeel, cellulose en suikers. Maar de visjes eten ook dode insecten en schimmels. En al ben je nog zo hygiënisch, hun eten valt altijd wel ergens te halen. Voor je het weet heb je te maken met een ware plaag, moeilijk uit te roeien bovendien. Overdag houden ze zich verscholen, maar ’s nachts komen ze tevoorschijn.


Bij een luchtvochtigheid van boven de 50% en een temperatuur boven de 22 graden gedijt de zilvervis het best. Het is dus belangrijk om je huis goed te ventileren en koel te houden. Stop levensmiddelen in hoge plastic bakken. Leg geen stapels kranten op de vloer of in een doos, dat is namelijk een gewilde broedplaats! Er zijn verschillende lokdoosjes en poeders te op de markt, maar je kunt ook een halve aardappel in een plastic zakje op verschillende strategische plekken neerleggen: daar zullen ze op af komen om te eten. Mocht je je ten einde raad aan professionele bestrijders wagen, dan is het eigenlijk een voorwaarde dat je hele blok meedoet. Anders komen ze gewoon weer overgelopen.

1 Reactie

  1. Wij hebben ook een nieuwbouwwoning en hadden voorheen ook last van zilvervisjes. Wij hebben het huis goed door laten luchten en op plekken waar ze zaten zilvervisjes vallen neergezet. Ook heb ik vaak de vloer gedweilt met daarin een speciaal mengsel aan etherische oliën van http://www.zilvervisjes-weg.nl, nu hebben we er geen last meer van!

Comments are closed.