Oost in Bedrijf

‘We zijn een makelaar voor de buurt’

Eind augustus heropende het Hoekhuis haar deuren voor de buurt. Het wijkservicepunt van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) in de Fizeaustraat is afgelopen voorjaar ingrijpend verbouwd. Met lichtere ruimten, een prettiger indeling én nieuwe activiteiten is het Hoekhuis een volwaardige ontmoetingsplek voor jong en oud.

Maandagochtend. Een warme septemberzon schijnt door de open ramen van het Hoekhuis en binnen is de sfeer opperbest. Zo’n dertig senioren uit Amsteldorp/De Wetbuurt, onder de rook van het Amstelstation, genieten van hun koffieochtend, met meteen daarna de lunch. “Ik kom hier sinds drie maanden,” vertelt Martha Oosterhout, 82 jaar oud. “Eerst durfde ik niet, maar een vriendin van me heeft me meegenomen. Ik kom hier graag. Ik ben veel alleen thuis en dit geeft afleiding. Eerst kende ik niemand, maar nu ken ik alle ouderen van het Hoekhuis.”

Annette Bense, sinds 1 juli 2014 coördinator van het wijkservicepunt, kijkt toe vanuit haar kantoor. De verbouwing was nodig, legt ze uit. “Voorheen zat ons kantoor pal voor de ingang en hingen er vitrages voor het raam. Je kon van buiten niet zien wat er binnen gebeurde. Het kantoor is nu naar achteren verplaatst, het pand is lichter geworden en de indeling veel praktischer. Als je langsloopt, zie je meteen de open keuken en de ruimte waar niet alleen de koffieochtend, maar ook het kookcafé, de filmmiddag en de dans- en balletlessen voor de kinderen plaatsvinden. Bovendien hebben we eindelijk een echte spreekkamer. Dat is nodig, want maatschappelijk werkenden, wijkverpleegkundigen en de buurtregisseur plannen hier hun afspraken met cliënten. Voor de verbouwing kon dat niet, omdat ze zich nergens konden terugtrekken zonder gestoord te worden. Nu wel.”

Niet alleen voor ouderen
Het verschil was meteen te merken, lacht Bense. “Tijdens onze opening stonden er bankjes buiten en hadden we de deuren opengeslagen. Gelukkig was het een zonnige dag. Buurtbewoners die langsliepen, vroegen wat hier aan de hand was. Ze hadden geen idee dat dit bestond. En dan te bedenken dat het Hoekhuis al elf jaar bestaat.”

Bense is er blij mee. Ze hoopt dat het Hoekhuis, naast de vaste bezoekers, ook nieuwe mensen zal aantrekken. “Veel buurtbewoners denken bijvoorbeeld dat we alleen activiteiten voor senioren organiseren, maar dat is niet zo. Dit is een buurtcentrum voor iedereen.”

Zondagmiddag
Bense organiseert de buurtactiviteiten niet zelf. “Wij stellen alleen de ruimten beschikbaar. Bewoners en organisaties bedenken zelf de activiteiten. Amsteldorp Actief, een actieve bewonersgroep uit de buurt, verzorgt bijvoorbeeld de koffieochtenden. Buurtbeheer, een andere bewonersgroep, vergadert hier één keer per maand. Maar ook professionele organisaties plannen hier hun bijeenkomsten. Medewerkers van welzijnsorganisatie Dynamo zijn hier elke dinsdagmiddag om mensen te helpen met hun administratie.”

Nieuwe plannen zijn er voldoende. “Vanaf 21 september start een nieuwe tweewekelijkse activiteit op zondagmiddag. De stichting Hemelsbreed organiseert dan kringgesprekken, een kookworkshop en een gemeenschappelijke maaltijd.”

Er is behoefte aan zo’n zondagopenstelling, weet Bense. “Voor ouderen met weinig contacten kan een weekend lang duren. Het is dan fijn als ze zondagmiddag anderen kunnen ontmoeten. Mensen met elkaar in contact brengen, een ontmoetingsplek zijn, dat is een belangrijke functie van het Hoekhuis. We zijn een makelaar voor de buurt.”

Deel 8 van de serie Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost eel 8

ZGAO
ZGAO biedt buurtbewoners thuiszorg, dagactiviteiten, begeleiding bij dementie, ergotherapie en fysiotherapie aan huis en respijtzorg. Kijk voor meer informatie op www.zgao.nl, Facebook en Twitter.

Lees hier de andere delen.

ADVERTORIAL