Jan geeft Sterren

‘Ik zie veel “variëteit”, om eens een objectief woord te gebruiken’

‘Afslag S112 nemen, langs die studentencontainers rijden, kan niet missen.’ Of zei hij S111? Een bevriende aannemer die aan de Weespertrekvaart een huis bouwt voor een bevriende collega kon mij gelukkig uitleggen hoe ik bij daar moet komen. Altijd lastig met die S-nummers. Wie verzint zoiets? Op de Boulevard Périférique in Parijs krijg je bij het zien van het bordje Porte de Clichy al een visioen van jezelf met een glas wijn in een brasserie. Mijn schoonvader zou ons komen op-zoeken op IJburg maar kwam nooit aan. Toen ik hem aan de telefoon uitlegde dat hij linksom of rechtsom over de ring moest rijden tot afslag S113 volgde een lange stilte. Hij zou het wel vinden, ‘op gevoel.’ Na kilometers op de A1 richting Amersfoort gereden te hebben is hij onverrichter zake terug naar huis gegaan.

Enfin, ik ga op weg naar de Weespertrekvaart en gok op afslag S112. Helaas verkeerd gegokt. Omzwervingen in Duivendrecht brengen mij via een van de vele aftakkingen van de H.J.E. Wenc-kebachweg bij de containerwoningen en de Weespertrekvaart. Ik heb enorme medelijden met ie-dereen die aan de H.J.E. Wenckebachweg woont. Niet alleen is het er verschrikkelijk lelijk, de straatnaam is bijna niet uit te spreken voor de buitenlandse uitwisselingsstudenten.

Nu ik eindelijk de Weespertrekvaart gevonden heb kan ik het huis van mijn bevriende collega eens bekijken. Baksteen? Normaal gesproken stuct hij alles wit. Ik kan er nog niet veel van zeggen, het staat zwaar in de steigers. Ik kan wel al zien dat het GROOT is. En dat is een understatement. Ik kom nog een keer terug als het af is, en zal er dan een positief stuk over schrijven.
Veel huizen zijn nog in aanbouw, een paar zijn al bewoond. Ik zie veel ‘variëteit’ , om eens een objectief woord te gebruiken voor het beschrijven van een mix aan bouwstijlen. Een strak wit huisje met veel glas in de gevel staat pal naast een kast van een huis in Turks-Griekse retrostijl. Ik schrik op van het typische ‘ploing’ geluidsignaal van een Amsterdamse metro die aankomt op een station en de ingeblikte stem die zegt ‘Station Spaklerweg, vergeet u niet uit te checken?’ Je zit hier in-derdaad vlak bij de metro. Handig! Ik moet denken aan een Engelse vriend die beleefd over ons huis op IJburg zei ‘You certainly are very well connected’. Ik kom hier terug als het af is.

2 sterren.

Meer Jan geeft Sterren.