Oost in Bedrijf

ZGAO opent leerafdelingen in De Open Hof: ‘Nu kan ik mijn droom waarmaken’

Deze maand zijn in verpleeghuis De Open Hof in Amsteldorp twee leerafdelingen gestart. Het was een feestelijke middag in het bewonersrestaurant met ballonnen, gebakjes en koffie. Manager Saskia Zonneveld wenste de leerlingen, terwijl ze hun een klavertje vier overhandigde, voorspoed, vertrouwen, liefde en geluk toe. “Dit is een mooi moment.” 

Ze weet zelf nog goed hoe het was om leerling-verpleegkundige te zijn. “Er zijn maar weinig beroepen waarbij je met zo veel mooie verhalen thuiskomt.” 
Maaike Hakfoort is opleidingsfunctionaris bij ZGAO. Ze vertelt: “In het voorjaar kregen we veel verzoeken van medewerkers die willen doorstromen naar een hoger opleidingsniveau. We weten uit ervaring: als je geen plek biedt, kun je ze kwijtraken aan andere zorgorganisaties. Terwijl we juist zuinig zijn op fijne collega’s. Daarom hebben we nieuwe opleidingsplekken gecreëerd in De Open Hof. Daar worden de komende tijd zes studenten opgeleid tot verzorgende-IG of verpleegkundige. Waarbij ze als het ware zelfstandig de afdeling runnen, en zo belangrijke ervaring opdoen en verantwoordelijkheid krijgen.”

Voor Mariette, een van de studenten, is dat precies wat ze wil: meer verantwoordelijkheid. Ze was al verzorgende bij de wijkdienst – de thuiszorg – van ZGAO. “Ik zocht meer diepgang, wil me graag verder ontwikkelen. Dat heb ik aangegeven bij mijn opleider. Tot mijn vreugde zijn nu deze plekken gecreëerd, zodat ik mijn droom kan waarmaken. Ik heb er veel zin in. Het is compleet anders dan de thuiszorg, maar dat is juist de uitdaging.”

“We worden breed opgeleid, blijven steeds een halfjaar op een afdeling, en doen zo verschillende inzichten op,” zegt Quinty, die bijna klaar is met de opleiding. Ze begon ooit als vakantiekracht bij ZGAO en stroomde steeds verder door. “Mijn moeder werkt hier ook, die wil je overstijgen hè,” lacht ze. Ook zij zocht meer uitdaging, eind februari studeert ze af. 

Quinty en Mariette kijken elkaar aan, de studenten hebben onderling goed contact. Mariëlle: “We helpen elkaar, ook al hebben we verschillende niveaus, en we leren van elkaar.” Maaike: “Regelmatig organiseren we bijeenkomsten met verdiepende thema’s waar ook gediplomeerde medewerkers aanschuiven. Dat is het leuke van zo’n leerafdeling: iedereen wordt gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen.”

Quinty blijft als haar opleiding is afgerond met plezier in De Open Hof werken. Haar moeder werkt er 31 jaar, ze kwam als klein meisje al in dit verpleeghuis. “De sfeer is hier goed, iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar. Dit is thuiskomen.”

Serie ‘Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)’, deel 62. Lees hier de anderen delen.

Foto: In aanwezigheid van medewerkers en bewoners van het verpleeghuis gingen in De Open Hof deze maand twee gloednieuwe leerafdelingen van start voor zes ambitieuze en enthousiaste leerling-verzorgenden en -verpleegkundigen. “De sfeer is hier goed, iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar.”