Oost in Bedrijf

ZGAO opent cultureel atelier in het Ramses Shaffy Huis: ‘Wat een prachtige samenwerking. Veel geluk!’

In het Ramses Shaffy Huis is op donderdag 5 september het cultureel atelier geopend door oud-politica Hedy d’Ancona. Hier kunnen ouderen van ZGAO onder begeleiding van kunstenaars kunst maken. “Het is fantastisch dat er een plek is waar oudere kunstenaars kunnen creëren.”

Hanz Daniel is kunstenaar – beeldhouwer en muzikant – en een van de begeleiders in het atelier. “Het is een onderdeel van de dagbesteding van ZGAO. Hier kunnen ouderen en mensen met een chronische ziekte onder begeleiding van kunstenaars kunst maken. Op dit moment werken we met mozaïek, eerder met verf, papier-maché en keramiek.” Hij showt de oven en een aantal prachtige kunstwerkjes. “Alle disciplines komen aan bod. Mensen werken zelfstandig, we denken hier niet in onvermogen: wat kan je niet? Wat kan je nog wel, dat komt in het atelier juist heel goed tot zijn recht. Je maakt iets, heel concreet.”

Een blad met hapjes en feestelijke welkomstdrankjes komt langs, aan tafel zit iemand onverstoorbaar te mozaïeken. Intussen neemt Liesbeth Bonis, manager bij ZGAO, het woord. “Het cultureel atelier is ontstaan uit het Da Vinci Atelier in het Flevohuis. Mooi dat deze groep gelijkgestemden, mensen met affiniteit voor kunst, hier een plek heeft gevonden. Dit is een plek om mooie dingen te maken en daarvan te genieten, ook als je ouder wordt.”

Hedy d’Ancona (82) speecht vervolgens uitgebreid en uit het hoofd, ze is een vat vol mooie verhalen. “Kunstenaar zijn is een prachtig beroep, je doet iets wat je niet laten kunt. Het is fantastisch dat hier een plek is waar oudere kunstenaars kunnen creëren. Maar net zo belangrijk is het dat er nu ouderen aan kunst kunnen gáán doen.”

“Als ik de kunstenaars hier bezig zie, gaat daar iets inspirerend vanuit. Ze houden hun koppie erbij en zijn in gezelschap. Maar ook als je alleen bent – en dat komt vaak voor als je ouder bent – heb je altijd iets om te doen. Bezig zijn met kunst maakt een nieuwsgierig en vrolijker mens van je. Wat een prachtige samenwerking. Veel geluk!”


Het atelier en het Ramses Shaffy Huis
Het cultureel atelier in het Ramses Shaffy Huis aan de Piet Heinkade 231 maakt deel uit van de dagbesteding binnen ZGAO. Bezoekers blijven onder begeleiding van een inspirerende kunstenaar zo lang mogelijk creatief actief. Het atelier is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 16.00 uur. Het Ramses Shaffy Huis is een unieke woon- en werkplek van oudere en jongere kunstenaars waar ZGAO ook thuiszorg biedt.

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 61. Lees hier de complete serie.

Foto: Hedy d’Ancona, sociologe en oud-politica, opent het cultureel atelier in het Ramses Shaffy Huis, onderdeel van de dagbesteding van ZGAO. “Bezig zijn met kunst maakt een nieuwsgierig en vrolijker mens van je. Wat een prachtige samenwerking.”