De Jas

Wilbert Mutsaers: ‘Ik doe het voor de muziek’

Wilbert Mutsaers, zendermanager bij Radio 3FM, Radio 6 Soul & Jazz en stadsjongeren-zender FunX, zit aan de vergadertafel in zijn kantoor bij de 3FM Studio in Hilversum. Op zijn bureau liggen torenhoge stapels cd’s –“er zit echt een systeem in”. Status zegt hem weinig, hij is nog altijd gewoon die jongen uit Brabant. “Het gaat mij om de muziek.”

Koop jij nog wel eens een cd?
“Ja! Ik krijg bijna alles, maar dan denk ik: dat is een speciale editie. Of: het vinyl ruikt zo lekker, het papier is zo mooi. Volstrekt irrationele argumenten, maar ik ben een verzamelaar. Kopen geeft je de verplichting om te gaan luisteren, als ik iets opgestuurd krijg, luister ik meestal toch door gebrek aan tijd vaak alleen naar dat ene nummer waar het om draait. Thuis heb ik wanden vol cd’s gerangschikt op alfabetische volgorde en mijn bureau ligt vol met cd’s die nog gearchiveerd moeten worden.”

Is dat een klusje waar je naar uitkijkt?
“De psychologie hierachter: ik heb een best druk en hectisch leven en ik vind het dan prettig om thuis dingen te ordenen om overzicht te hebben, dat geeft rust. In mijn werk gaat het ook veel om beleid. Ik wil geen vergadertijger worden. Wat voor mij het leukste is, is de muziek en alles wat daarmee te maken heeft. Ik kan mij er ontzettend op verheugen als ik een volle dag heb gehad – en dat heb ik eigenlijk altijd – om dan thuis wat albums te beluisteren.”

Is het wel eens stil om jou heen – muziek uit?
“Als ik slaap. Ik luister in de auto naar compilaties van radio-uitzendingen. Ik luister veel 3FM, want dat is voor mij het belangrijkste radiostation, maar ik luister natuurlijk ook veel naar andere radiostations. Als ik bij FunX ben in Rotterdam, luister ik de hele dag naar FunX. En ik luister natuurlijk naar Radio 6. Elke keer als ik hier bij 3FM op kantoor ben en ik heb een andere muziekzender opstaan, staat Giel Beelen of Gerard Ekdom hier al snel in de kamer van: ‘hé, luister je wel?’. Ik vind stilte lastig: ik word gestrest als ik moet ontspannen, maar ik zoek de rust zeker wel op. Ik kan mijzelf geen groter plezier doen dan door naar New York te gaan, maar zal niet gauw naar de bossen gaan.”

En dan loop je alleen door New York mét je iPod op?
“Ja, dat dan weer wel. Ik zoek een ander soort rust, ruimte om te denken.”

Heb je die liefde voor muziek van thuis uit meegekregen?
“Ja, mijn jong overleden vader hield heel erg van muziek. Hij draaide veel soul, Beatles, Elvis, Stones. De eerste single die ik kreeg was No woman, no cry van Bob Marley. Ik was enorm teleurgesteld: ik had namelijk Het smurfenlied gevraagd (lacht hard). Als puber was ik een jaren tachtig alternativo. Ik ging heel jong, ik was 14, op de fiets met vrienden naar Rock Werchter en Pinkpop. Dat mocht van mijn moeder.”

Bij 3FM lijkt altijd een melige kwajongenssfeer te hangen. Hoe is het om daar iedere dag tussen te zitten?
“Als je hier ’s ochtends binnenkomt ademt de studio al de sfeer van: hier wordt muziek gemaakt. Het is een komen en gaan van artiesten, er zijn liveoptredens. Ik word er tijdens de uitzending wel eens door Giel of Sander en Coen bijgeroepen als ik langs loop. ‘Even aan de baas vragen hoor.’ Ik blijf dan wel zo veel mogelijk serieus vanuit mijn taak als zendermanager, ik hoef niet de lolbroek te zijn. Er hangt hier een hele goede sfeer: er wordt veel gelachen en hard gewerkt. 3FM is eigenlijk een verkapte muziekvriendenclub.”

3FM doet het erg goed onder jouw leiding. Hoe komt dat?
Direct wuift hij deze woorden weg.

Het is toch prettig om te weten dat je iets goed doet?
“Ambitie en ijdelheid zijn altijd met elkaar in gevecht. Als je dingen goed wil doen, en dat wil ik, dan kan dat verward worden met ijdelheid, en dat wil ik niet. Ik blijf gewoon een Brabantse jongen met grote liefde voor muziek en alles wat daar bij komt kijken.”

3FM is een merk.
“Ik wil het liever niet zo stellen, maar: ja. 3FM is al drie jaar het best beluisterde station onder jongeren. We hebben een positie die niet te opzichtig moet worden uitgedragen. We overwegen bijvoorbeeld heel goed welke concerten en festivals we wel doen en welke niet: positionering vanuit inhoud, nooit andersom. Ik wil dat bij de luisteraar overkomt: ik ken de dj’s en het lijken me oprechte mensen met liefde voor muziek. Dat klopt ook, want als het fake is, prikt men daar makkelijk doorheen. We proberen iets te maken dat onderscheidend is.”

Waar word je gelukkig van?
“In werk? Ik word er gelukkig van dat ik vanavond in de Arena sta, de lichten uitgaan en vervolgens Muse optreedt. De magie van een concert, laat je meevoeren!”

Wat vind je van de jas?
“Die past niet bij mij. Te opzichtig!”

Paspoort
Naam: Wilbert Mutsaers
Geboren: in 1969 in Goirle
Beroep: sinds 2009 zendermanager bij Radio 3FM, Radio 6 Soul & Jazz en FunX.
Hiervoor: onderzoeker Communicatiewetenschap, Universiteit Nijmegen, A&R-manager BMG Nederland, manager Mojo Concerts/Live Nation, marketing manager Sony Music, creatief en marketingdirecteur Universal Music
Studie: Communicatiewetenschap, Radboud Universiteit Nijmegen

Lees ook, onder anderen, Dieuwke Wynia, Martin Buitenhuis en Gerbrand Bakker in De Jas.