Oost in Bedrijf

‘Wij willen onze passie voor sport overbrengen op de leerlingen’

De Sportbrigade verzorgt gymlessen op ROC-scholen in Amsterdam. Met hippe instructeurs en toegespitst op de toekomstige beroepen van de leerlingen. En helemaal van deze tijd. “Met moderne technieken. En dat sportlessen weer aantrekkelijk zijn.”

In het restaurant van Sports World in Amsterdam-Oost hapt Raoul Leysner een gezonde lunch weg. Tegelijkertijd werkt hij de administratie bij en organiseert hij op zijn telefoon de rest van de week. In een hip en goedzittend trainingspak uiteraard. Bij Sports World heeft hij deze ochtend net lesgegeven.

Raoul is oprichter van de Sportbrigade, een collectief van goed opgeleide en gemotiveerde sportinstructeurs die worden ingezet voor personal training, sportlessen bij bedrijven en nu vooral in het onderwijs. De missie: “Ons concept uitrollen door heel Nederland”, zegt hij. Want lichamelijke opvoeding op scholen is niet meer wat het geweest is. “Terwijl kinderen steeds minder bewegen. Ze spelen niet meer op straat. Zitten alleen nog maar achter die computer. En dan vallen de sportlessen op school ook nog eens uit vanwege een tekort aan leraren. Zelfs ouders worden tegenwoordig opgetrommeld om invulling te geven aan die lessen.”

De Sportbrigade biedt uitkomst. Nu bijvoorbeeld bij het ROC, het samenwerkingsverband van onderwijsinstituten. “Het belangrijkste”, zegt Raoul, “is dat de Sportbrigade meer kan bieden dan alleen maar een formeel praatje. Wij hebben een passie voor sport en die willen we aan de leerlingen overbrengen.” Dat valt soms niet mee. “Je biedt het aan op een presenteerblaadje. Met leuke instructeurs. Maar sommige leerlingen halen trap drie van de shuttle run test niet eens. Terwijl we in de maatschappij toch meer dan ooit bezig zijn met gezond leven.” Bovendien: “Bewegen is de basis voor alles.”

Vaak raken leerlingen tijdens de lessen wél gemotiveerd. “Dan zie je wat ze triggert. Daar spelen we op in. Geven we les aan de kappersopleiding dan gaan we naar de fitnesskant. Kappers moeten bij de uitoefening van hun beroep veel staan”, legt Raoul uit. “Dus doen we oefeningen om de benen sterker te maken. En bij de opleiding Handel en ICT vragen we meer van het sociale aspect van de studenten.” De Sportbrigade houdt ook de absenties bij: “In een periode van acht weken mogen ze niet meer dan twee lessen missen. Dat lijkt kinderachtig, maar we willen ze echt aan het bewegen krijgen.”

Bewegen is voor Raoul zelf zo gewoon als slapen of het wegdrukken van een loeizwaar gewicht op het nieuwste fitnessapparaat. Hij was een ambitieuze basketballer die het nationale team haalde en droomde over een leven als prof in het beloofde land Amerika.

Zijn nieuwste dromen liggen nu niet meer op de eikenhouten vloer van een basketbalveld, maar binnen handbereik in Nederlandse sporthallen. “Het zou fantastisch zijn om in een tijd waarin er nauwelijks meer buiten wordt gespeeld, leerlingen één à twee uur per dag te laten bewegen. En dat sportlessen weer aantrekkelijk zijn. Niet weer in zo’n oude, muf ruikende gymzaal met klimrekken aan de wand en ringen uit het plafond. Nee, in moderne sporthallen. Met ook dans, yoga en muziek.” Raoul wil wegen vinden in het gebruik van technologie in de sportlessen. “We werken vanuit plezier. Met discipline, respect en met maatschappelijke betrokkenheid.”

Het begon nog kleinschalig in Zuidoost. Maar de Sportbrigade is inmiddels gegroeid en verzorgt nu lessen op vijf verschillende ROC-scholen.

Sportbrigade zoekt enthousiaste instructeurs Sport en Bewegen. Zie pagina 11 van de Brug editie 106, of mail: info@sportbrigade.nl

Door Nik Kok