Oost in Bedrijf

‘Wij voeren de btw-verhoging niet door’

Aan de Beukenweg, vlak bij het Beukenplein, vind je Aslan Versmarkt. Eigenaar Aslan is een enthousiaste ondernemer. Hij is ook trots, want hij bedacht een koelkamer, als eerste in Amsterdam. “Hier blijven groenten en fruit echt vers.”

Hij spreidt zijn armen terwijl hij zijn inloop-koelkamer achter in de winkel laat zien. Het staat er vol kisten verse groente, fruit en kruiden – een heel divers assortiment. “Maar wat hier niet hoort, ligt er niet”, zegt hij dan Cruijffiaans. Tomaten, komkommers en dergelijke liggen daarom elders in de winkel. “Temperatuur is belangrijk. Het gaat erom dat deze verswaren geen shock krijgen, niet van warm naar koud gaan en andersom.” Aslan verkoopt alleen klasse 1-producten en dat moet ook zo blijven. Lachend: “Hier koop je dezelfde kwaliteit als in de Buitenveldert-groentewinkels – groentejuweliers in de volksmond – maar dan voor een veel betere prijs. We kopen bij dezelfde groothandel in.”

Vroeger had hij met zijn vader in De Pijp een Turkse supermarkt. Dat soort winkels zijn verleden tijd, zegt Aslan. “Wat de buurt is, zie je bij mij in de winkel terug. Een mengelmoes, echt kleurrijk.” Zo vind je bij hem in de schappen Yogi-thee, biologische zuivel en havermelk, maar ook onder meer couscous, Italiaanse producten, beschuit, granen, soepen, vlees en versgemaakte tapenades en salades.

Het is een leuke buurt, vindt Aslan, met gezellige mensen. Hij heeft klanten die echt alles bij hem kopen. “Het zijn gunners. Dit is een gunnerswijk. Veel klanten hebben liever een kleine, persoonlijke supermarkt.” Daarom merk je bij hem dit jaar niks van de btw-verhoging. “We waren tegen, het kost de mensen gewoon geld.” Aslan schudt zijn hoofd nog ’ns. “Wij voeren het niet door, bij ons blijven de prijzen gelijk.”

Aslan Versmarkt, aan de Beukenweg 26, is zeven dagen per week open. Zie aslanversmarkt.nl, Facebook: ‘aslan versmarkt’.