Oost in Bedrijf

Welke lening kan ik met welk inkomen afsluiten?

Als de bank moet bepalen hoeveel geld je op een verantwoordelijke manier kunt lenen dan zal het onder meer rekening houden met je inkomen. Hoe hoger en stabieler het inkomen is, hoe hoger het leenbedrag zal zijn. Ook heeft het inkomen een effect op de rente, bij een laag inkomen betaal je namelijk meer rente. 

Als je een tijdelijk dienstverband hebt dan zal als standaard maximaal 70 procent van je inkomen meegenomen worden als vast en bestendig inkomen. Je kunt dan onder bepaalde voorwaarden geld lenen. Doordat maar 70 procent of minder van je inkomen wordt gezien als vast, kun je helaas aanzienlijk minder lenen. Dit komt doordat het kredietbedrag dat je verantwoord kunt lenen beperkt wordt. Ook als uitzendkracht dan kun je onder specifieke voorwaarden een lening afsluiten. 

Hetzelfde geldt als ZZP’er of als ondernemer, deze groep mensen kunnen een lening afsluiten onder bepaalde voorwaarden. Voorbeelden van dergelijke voorwaarden zijn dat de ZZP’er 25 jaar of ouder is, woonachtig is in een koophuis en geen negatieve BKR-registratie heeft. BKR is een afkorting van het Bureau Krediet Registratie, dit bedrijf houdt van elke persoon die een krediet heeft afgesloten in Nederland een elektronisch dossier bij. Onder meer leningen en creditcards maken deel uit van deze dossiers. Andere voorwaarden van een lening voor een ZZP’er kunnen zijn dat het bedrijf winstgevend moet zijn, minstens 3 volledige boekjaren moet bestaan en een positief eigen vermogen moet hebben.

Ook als je met pensioen bent wil je mogelijk geld lenen, dit is mogelijk bij enkele kredietverstrekkers. Bovendien geldt dat alle aanbieders van leningen een maximale leeftijd voor het aanvragen van een lening gebruiken. Deze grens is onlangs verhoogd naar 74 jaar, maar dan moet de lening wel afgelost worden binnen 5 jaar. Daarnaast zijn er tevens banken die een speciale seniorenlening aanbieden, wat over het algemeen een persoonlijke lening is.

Op www.leningen.nl kun je nog veel meer lezen over leningen. Een lening vergelijken met andere opties is bovendien een van de mogelijkheden die deze site aanbiedt. Hierbij moet je het doel van de lening invullen, terwijl je ook het leenbedrag en je geboortedatum moet doorgeven. Hierna moet je mogelijk nog wat vragen beantwoorden, waarna de site je de resultaten zal geven. 

Ingezonden stuk.