De Jas

‘We wonen in Amsterdam, maar toch in de luwte’

Hadewych Minis (Maastricht, 1977) is actrice en zangeres. Tot 2013 was zij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Ze won twee Gouden Kalveren, voor haar hoofdrol in de film Borgman van Alex van Warmerdam, en voor haar vertolking van Rachel Hazes in de film Bloed, zweet en tranen. Minis heeft ook een succesvolle zangcarrière. Ze heeft twee zelfgeschreven albums gemaakt en toerde met Mike Boddé door heel Nederland. Hadewych Minis woont met haar man en twee kinderen ‘in de buurt van de Radioweg’.

Wat is er leuk ‘in de buurt van de Radioweg’?
“We zijn heel tevreden over ons huis en de buurt, maar we zijn nu wel aan het verbouwen. De Watergraafsmeer is dan wel in Amsterdam, maar toch in de luwte. Lekker groen ook. Ons werk, we zijn beiden acteur, is erg hectisch. Het fijne aan hier is dat het toch dichtbij is, terwijl je ook het gevoel hebt dat je op een rustige plek bent. Je hebt er zoveel fijne plekken.”

Noem er eens een paar.
“Boekalicious aan het Galileïplantsoen is zo’n fijne plek. Er staan maar drie of vier tafeltjes en de bediening bestaat uit lieve mensen. En bij Stoop zijn de lekkerste hamburgers te vinden. Wij gaan ook wel eens bij Merkelbach aan de Middenweg eten. Daar waan je je echt in een Franse tuin. Echt een hele mooie tuin, een stukje bos in het park. Of andersom: een stukje park in het bos. Het ruikt er naar daslook. Ken je dat niet? Wanneer je in de lente in het bos wandelt ruik je het: een doordringende geur, niet onaangenaam, een beetje vertrouwd. Bij Merkelbach gebruiken ze het ook in de keuken. Verder kom ik heel graag in Lunchroom Lastig aan het Christiaan Huygensplein. Ze hebben er de lekkerste saoto-soep, en dat is mijn lievelingssoep. Verder is het daar erg kindvriendelijk, de kinderen kunnen er lekker spelen.”

Wat zijn je favoriete winkels?
“Ik kom veel bij vishandel Tol & De Geus aan de Middenweg, want een goeie haring tussendoor is erg gelukkigmakend. Verder ben ik geen shopper. Je hebt aan de Middenweg een paar leuke kinderkledingwinkels waar ik wel eens naar binnen loop. Het fijne aan de buurt is juist dat je nog dat dorpsgevoel hebt: een slager, een bakker, een notenwinkel. Dat geeft rust en is vertrouwd en gezellig. Voor de rest ga ik naar de Albert Heijn aan het Christiaan Huygensplein, daar ben ik overigens ook heel tevreden over. Ik kom daar zoveel mensen tegen dat het soms echt een uitje is. Ik geloof dat ik dat gevoel ook meeneem naar huis, want toen ik laatst aan m’n zoon van 4 vroeg wat voor leuks we gingen doen riep hij dol: ‘Naar de Albert Heijn!’”

Wat kan er verbeterd worden in de buurt?
“Ik ben dus heel tevreden, maar het Christiaan Huygensplein kan worden opgeknapt. Het ziet er niet uit als een gezellig winkelplein, eerder het tegenovergestelde. Ik vind het bijna zielig voor die winkeliers.”

Vier jij Koningsdag?
“Het liefst ben ik dan weg, ik ben niet van die enorme bevolkingssituaties.”

Ga je wel eens uit in je eigen buurt?
“Ik ben niet zo’n caféganger, dat verandert als je kinderen krijgt. Het gekke is: als ik wat ga drinken doe ik dat eerder in Oost dan in de Watergraafsmeer.”

Lees hier onder anderen Viggo Waas en Pieter Hilhorst in De Jas.