Oost in Bedrijf

‘We willen er echt voor de buurt zijn’

In Amsteldorp staan verpleeghuis De Open Hof en het Hoekhuis, een sociaal buurtcentrum. Bewoners van het verpleeghuis en buurtbewoners kunnen in het Hoekhuis terecht voor koffie, activiteiten, samen eten, vragenuurtjes en gezelligheid. “We willen echt onderdeel uitmaken van de buurt. Hier kun je altijd binnenlopen.”

Annette Bense is coördinator van servicepunt Hoekhuis en een trotse buurtbewoonster. “Het Hoekhuis is een buurthuis-plus, het schakelpunt tussen diverse zorgpartijen en buurtbewoners. Je kunt er ruimte huren en er zijn veel activiteiten. Zo organiseert ZGAO er een open inloop: koffie, kletsen en krant. En er is de seniorensoos waar buurtbewoners die gezelligheid zoeken en soms een steuntje in de rug prettig vinden, hartelijk ontvangen worden. Als het nodig is, regelen wij zelfs het vervoer.”

Je kunt in het Hoekhuis ook terecht met vragen. Zeker niet alleen over zorg. Ook jongeren met een vraag op woongebied worden geholpen. Annette legt het helder uit: “Iedereen weet dat je een brood bij de bakker haalt of vlees bij de slager. Maar gaat het over zorg en je prettig voelen – in wijk en vel – dan is het een zoektocht. Wij kunnen helpen.”

“We zien het als onze taak om mensen te helpen in het doolhof van zorgaanbod en onduidelijke vaktermen”, zegt Saskia Zonneveld, manager van De Open Hof en het Hoekhuis. “We willen niet dat iemand zich verloren voelt. In het verpleeghuis werken specialisten met veel expertise in ouderenzorg. Denk aan artsen, fysiotherapeuten, casemanagers dementie en ergotherapeuten. Hun kennis is niet alleen voor bewoners van De Open Hof, die brengen we graag de wijk in. Als je bijvoorbeeld twijfelt of je vader nog thuis kan wonen, of het gasfornuis nog wel veilig gebruikt wordt: onze ergotherapeut kan meekijken. Je hoeft het niet alleen te doen.”

Intussen wordt het plein tussen het Hoekhuis en De Open Hof opgeknapt. Saskia: “Samen met de gemeente maken wij het plein aantrekkelijker. Zodat iemand die de hond uitlaat sneller even stopt voor een praatje met onze bewoners.” Aan de andere kant van het huis ligt nog een stukje groen, ook dat wordt toegankelijk gemaakt. Zo’n veilige wandelzone is ook prettig voor de bewoners van de seniorenappartementen boven het Hoekhuis.

Naast wandelen zorgt de duo-fiets van De Open Hof voor vertier. Daarmee gaan medewerkers, familieleden en vrijwilligers met bewoners even de buurt in. Het Hoekhuis wordt trouwens grotendeels gerund door vrijwilligers. Annette: “Deze gastvrouwen bouwen een vertrouwensband op met onze bezoekers. Zo is het Hoekhuis laagdrempelig, voor leuke dingen én als je hulp nodig hebt.”

 

Buurtbewoners zijn welkom in De Open Hof
– Een kopje koffie op het Hofplein.
– Lunch (3,50) of een avondmaaltijd (7,50), aanmelden bij de receptie.
– Meedoen met activiteiten zoals knutselen, film, sjoelen en optredens.
– Fysiotherapie, ergotherapie. Er is een oefenzaal.
De Open Hof: Fahrenheitstraat 115, 020-4623333. Hoekhuis: Fizeaustraat 3.


Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 49