Oost in Bedrijf

‘We willen dat ouderen zich hier thuis voelen’

Het verpleeghuis is voor ouderen de laatste woonplek. Daarom is het zo belangrijk dat ze het er naar hun zin hebben. Verpleeghuis De Open Hof heeft steeds meer aandacht voor het welzijn van deze ouderen.

“Dit is het huis van onze bewoners, de medewerkers zijn hier gasten.” Voor Irene Dammers, teamleider en verpleegkundige van verpleeghuis De Open Hof in de Fahrenheitstraat, zijn de verhoudingen glashelder. Als ze binnenkomt in het appartement van een bewoner, dan is ze daar op bezoek. Heel anders dan in het ziekenhuis waar Dammers jarenlang heeft gewerkt. “In het ziekenhuis is iedereen tijdelijk. Je hebt slechts kort contact met patiënten. Er ging dan ook een wereld voor me open toen ik in het verpleeghuis kwam werken. Ouderen wonen hier en dat is een groot verschil.”
In De Open Hof is veel aandacht voor welzijn, voor contact met anderen en voor activiteiten waar de bewoners zich prettig bij voelen. Dammers: “Voorheen lag het accent vooral op verzorging, wassen, medicijnen geven, wondverzorging. Natuurlijk blijft dat belangrijk, we zijn immers een verpleeghuis, maar we willen ook dat de ouderen het prettig hebben en zich thuis voelen. We kijken vooral naar wat ze nog wel kunnen.”

In het kader van In voor zorg!, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid [zie kader], investeert De Open Hof extra in welzijn. “Het zit hem in ogenschijnlijk kleine dingen. Dat er ’s ochtends een broodmand op tafel staat zodat bewoners zelf hun maaltijd kunnen klaarmaken. Maar ook dat een nieuwe bewoner zich op de eerste dag welkom voelt. Dat er een bordje Welkom bij de receptie staat, dat ze een rondleiding krijgen van medebewoners, dat ze worden uitgenodigd voor de activiteiten.”

Luisterend oor
Voor de verpleegkundigen en verzorgenden van De Open Hof is het inspirerend om een bijdrage te leveren aan een betere kwaliteit van leven van de ouderen, daar is Dammers van overtuigd. “We willen dat bewoners zich thuis voelen, maar ook dat medewerkers hier met plezier werken. Dat lukt het beste als ze het gevoel hebben dat hun werk iets toevoegt. En dat ze zich vrij voelen om mee te denken over hoe de kwaliteit van onze zorg nóg beter kan.”

Goede zorgprofessionals kan De Open Hof zeker nog gebruiken, vertelt P&O-adviseur Annet Schippers. “Verpleegkundigen en verzorgenden die de kwaliteit van de verpleeghuiszorg verder willen verhogen, die graag werken met ouderen en een luisterend oor hebben voor hun vaak indrukwekkende verhalen, voor zulke professionals hebben we altijd plek.”

In voor zorg!
Dit initiatief draagt bij aan een betere kwaliteit van zorg in de Nederlandse verpleeghuizen. Alleen organisaties die de ambitie hebben om aan kwaliteitsverbetering te werken, komen voor ondersteuning in aanmerking. In voor zorg! is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Vilans, kenniscentrum langdurige zorg.

Serie: Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Lees hier de andere verhalen.