Oost in Bedrijf

‘We sluiten het jaar af met Griekse champagne’

Deze week zou hij 65 zijn geworden. Nikos Tsiaxiras, met zijn vrouw Natasja oprichter van het Griekse restaurant I-Grec, overleed plotseling in 2016. Sindsdien zetten Natasja en hun vier kinderen vol goede moed het restaurant voort. “Ik heb veel nieuwe ideeën.”

Het was geen makkelijk jaar, zegt Natasja, met gevoel voor understatement. Hij had wat vage klachten begin 2016. Na eerst van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, werden ze pas in maart naar het ziekenhuis doorverwezen. Daar bleek het helemaal fout. “Op 1 april kregen we de diagnose, op 14 april overleed hij aan de gevolgen van kanker.”

Toch heeft ze geen moment getwijfeld of ze door moest gaan. Hun alles – bloed, zweet en tranen – zit in deze zaak, die acht jaar bestaat. “Dan is het doodzonde om op te geven.” Ze wil ook vooral positief blijven. “Het gaat goed met ons, ook met de kinderen.” Jason (21) helpt waar hij kan. “Hij zei direct: mam, hoe gaan we het aanpakken? Ook Rosa (18) helpt mee. De twee jongsten (14 en 12) nog niet, maar we zijn veel samen in het restaurant. We eten hier en vieren er onze verjaardagen.”

Het team is hun tot grote steun geweest. De meesten werken er vanaf het begin en de koks zijn opgeleid door Nikos, zelf een chef-kok die in grote restaurants en hotels in de stad werkte. “Aan de keuken en de kwaliteit is daarom niks veranderd.”

Ze staart naar buiten, over het grote terras aan het water. “Ik voel me erg gesteund. De gasten blijven komen. Het was een zwaar jaar, maar we zijn er sterker door geworden. Daarom heb ik besloten om de feestdagen – drie kerstdagen en oudejaarsavond – open te gaan. We hebben zin in een feestje, zeiden sommige gasten. We sluiten het jaar af met Griekse champagne.”

Voor het nieuwe jaar barst Natasja van de ideeën. Behalve livemuziek op zaterdag, organiseert ze voortaan ook op vrijdag iets. Zo was er laatst een Kreta-avond, waarop één van de koks verschillende Griekse instrumenten bespeelde. “Dat was zó gezellig.” Op woensdag wordt het eens per maand ‘cinema-culinair’. “Dan kun je eerst lekker eten en dan een film uit het Middellandse Zeegebied zien.”

Mensen komen bij I-Grec voor het eten en de sfeer. Het is er gemoedelijk. Natasja: “Ik vind het belangrijk dat ze gelukkiger weggaan dan ze gekomen zijn.” Ze kijkt weg, heel eventjes. “Wat ik het moeilijkste vind, is dat Nikos na acht jaar bouwen, bouwen, bouwen, daar niet de vruchten van kan plukken.”

Uiteindelijk overheerst de trots. “We hebben alles zelf gedaan, tot aan de inrichting aan toe. Die lamellen, zie je die? Die heeft mijn vader gemaakt, van houten vloerdelen.” Tevreden stelt ze vast: “We hebben in de stenen nieuwbouw van IJburg een Griekse sfeer weten te creëren.”

I-Grec is zeven dagen per week geopend vanaf 16.00 uur. Het restaurant is geschikt voor groepen, is een officiële trouwlocatie en te huur voor zakelijke bijeenkomsten en feestjes. Jean Desmetstraat 121. www.restaurantigrec.nl.