Oost in Bedrijf

‘Vrijwilligers brengen de wereld naar binnen’

Bij ZGAO werd een feestelijke kerstmarkt gehouden, al voor de vijftiende keer. Bewoners én buurtbewoners genoten van kraampjes, gezelligheid en poffertjes. Zonder de inzet van familie en vrijwilligers zijn dit soort evenementen niet mogelijk. “Vrijwilligers brengen de buitenwereld naar binnen.”

De kerstmarkt in het Flevohuis is, dat kunnen we wel stellen, uitgegroeid tot een begrip in de buurt. De Wereldwinkel had er een kraam, maar ook de bewoners uit de Flevoflats. Vrijwilligers, ook kraamhouders, zorgen voor lekkere hapjes en drankjes. En, misschien wel het belangrijkst, zij begeleiden bewoners vanuit de groepswoningen naar beneden, zodat ook zij met elkaar de markt kunnen bezoeken.

Het was druk bij de poffertjeskraam, want ook bezoekers van het dagcentrum en de revalidanten beleven veel plezier aan dit jaarlijkse festijn.

Op dit soort momenten blijkt meer dan ooit hoe groot de rol van vrijwilligers in verpleeghuizen is. Professionele krachten doen er alles aan om de mensen goed te verzorgen, maar voor gezelligheid en extra activiteiten zijn vrijwilligers onmisbaar. Door hun verhalen verbinden ze de buitenwereld met binnen. En ze nemen de bewoners letterlijk mee naar buiten, bijvoorbeeld voor een wandeling.

Iedereen verdient een goede oude dag is het motto van vrijwilligerscoördinator Joyce Klerkx. Zij is het aanspreekpunt voor vrijwilligers van De Open Hof en het Flevohuis, verpleeghuizen met bewoners voor wie de wereld steeds een beetje kleiner wordt. “Mede door hun komst heerst er een warme, open sfeer in onze huizen.”

Ze vervolgt: “Samen met professionele krachten, familie en vrijwilligers willen wij hun wereld zo leuk mogelijk maken. Altijd, en nog een beetje meer in december. We houden kerstdiners en kleden het huis aan met kerstvieringen. Een paar dagen voor Kerstmis maakt een koor een ronde door het huis. Dat is fantastisch voor de bewoners, maar ook de koorleden (medewerkers, familieleden en vrijwilligers) genieten zichtbaar.” Klerkx spreekt uit ervaring: “De voldoening is groot als je iets voor een ander doet.”

Wil jij dat ook ervaren? Kom dan eens kijken in het Flevohuis of in De Open Hof. Vrijwilligers zijn er altijd van harte welkom. Stuur gerust een mailtje naar: j.klerkx@zgao.nl.

Serie: Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 31. www.zgao.nl