De Jas

‘Voedsel is de enige eerste levensbehoefte die ook kunst is’

Culinair journalist Joël Broekaert (35) schrijft restaurantrecensies voor NRC. Ook presenteerde hij afgelopen seizoen de tv-serie De vijf smaken van Joël en won hij zeven afleveringen van De slimste Mens. Hij woont op de Tugelaweg.

We hebben afgesproken in het pas geopende restaurant 48 50 in de Camperstraat, waarvan Joël de Zweedse eigenaar goed kent. Joël bestelt een waterkefir. Hij komt net van een kickbokstraining en is naar eigen zeggen ‘helemaal gesloopt’.

Wat vind je van Oost?
“Het is echt mijn buurtje. Er is een mooie mix van uitgaanshoreca en winkels. Restaurants komen er ook steeds meer bij. Hier heb je nog dat buurtgevoel met een goede slager, wijnhandel en kaaswinkel. Ik kan kriskras door de buurt fietsen en hier en daar hallo zeggen. Bij Thull’s op de Pretoriusstraat waar ik soms waterkefir haal, zwaai ik altijd als ik langsfiets. Zo’n dorpsgevoel vind ik toch wel bijzonder binnen een best wel grote stad waar wordt geklaagd over de toeristen.”

Waar haal jij kaas, wijn en vlees?
“Voor kaas ga ik naar Kef in de Czaar Peterstraat. Ook mijn favoriete wijnhandel zit in die straat: Sprezzatura. Voor vlees ga ik naar Slagerij De Wit in de Wakkerstraat. Die doet nog alles zelf. Hij krijgt op maandag een koe binnen en op dinsdag twee varkens en maakt daar alles van. Zijn ossenworst is beroemd. Voor hem reed ik al om voordat ik in Oost woonde.”

Wat vind je van de restaurants in Oost?
“Het niveau is in de loop der jaren erg gestegen. Rijsel staat sowieso op nummer één, verder kom ik graag bij Scheepskameel en Merkelbach. Ook eet ik met veel plezier bij Wilde Zwijnen. Dat dit restaurant, 48 50, er is gekomen vind ik ook fijn. Het zijn bijzondere jongens, ze bedenken toffe dingen. Laatst at ik hier gebakken inktvis die vervolgens was geflambeerd in pure alcohol. Door de chemische processen ontstond er zoveel smaak!”

Welke rol speelt eten in jouw leven?
“Een hele grote. Het is m’n werk, maar ook m’n favoriete tijdsbesteding. Alles draait erom. Voor mijn werk moet ik ontzettend veel uit eten – ik ga zo’n vier à vijf keer per week. Ik moet op de hoogte blijven wat er speelt. Volgende week ga ik op studiereis naar Kopenhagen. Dan doen we vijf restaurants in drie en een halve dag. We gaan ook naar Noma, het meest invloedrijke restaurant van de laatste tien jaar. Dat zijn investeringen in kennis en ervaring. Omdat ik bij dat soort tenten eet – ondertussen heb ik tien van de vijftig beste van de wereld gehad – vragen ze me bijvoorbeeld bij Pauw en De Wereld Draait Door.”

Blijft het leuk om uit eten te gaan?
“Het gebeurt heel af en toe dat ik denk: o jee, we zijn pas bij gang drie. Maar over het algemeen blijf ik uit eten gaan één van de leukste dingen vinden. Zolang ik vrienden op vrijdagavond spontaan voorstel om buiten de deur te eten, zit ik goed.”

Wat vind je er precies zo leuk aan?
“Je wordt bediend, je wordt gepamperd, maar op een gelijkwaardige manier: zij hebben immers ergens verstand van. Voedsel is de enige eerste levensbehoefte die ook kunst is. Net als bij een voorstelling kun je ervan in vervoering raken. Bij zo’n Noma zijn de eerste gerechten afwisselend qua smaak, dat balanceert zich langzaam uit, en vervolgens wordt het steeds complexer. Anders dan bij een ballet of theatervoorstelling voltrekt het spektakel zich in jouw mond, het is een intieme ervaring.”

Kookten jouw ouders bijzonder?
“Nee, niet speciaal. Maar ik vind voedsel van jongs af aan interessant. Vroeger at ik met mijn ouders vaak bij pizzeria Stromboli op de Van Woustraat. Dan klom ik op het barretje om naar de man te kijken die de pizza’s in de oven deed. Toen zat die fascinatie er blijkbaar al in. Als puber keek ik ’s middags uit school – meestal behoorlijk stoned – naar Ready Steady Cook. Maar pas toen ik bij NRC werkte, kwam ik op het idee om erover te gaan schrijven.”

Word je herkend op straat?
“Soms, sinds het tv-programma. Gisteren zat ik te eten in een restaurant waar ik een recensie over geschreven had, toen kwamen er mensen naar me toe. Of soms zeggen mensen in de supermarkt: ‘Hé, ben jij niet…’ Dat is alleen maar leuk.”

Waar ben je op dit moment mee bezig?
“Ik ben een kookboek aan het maken met Jonnie en Thérèse Boer van De Librije. En verder zijn we druk aan het nadenken over een nieuw tv-programma.”

Lees ook, onder anderen, DJ Dimitri en Merel Westrik in De Jas.