Janneke Kookt (recepten)

Vitamines na frituur

Het was feest voor liefhebbers van het menselijk tekort de afgelopen weken. Vooral in de supermarkt, waar tegen de adviezen in massaal gehamsterd werd. Rijst en wc-papier bleken het hardst nodig in tijden van crisis, gevolgd door pasta, bonen en groenten en vis uit blik. In onze wijk was een ander product ook erg in trek: zonnebloemolie. In heel Oost was er geen fles van te vinden. Om zelf mayonaise te mee te maken, dacht ik eerst naïef. Maar mijn vriend, veel slimmer dan ik, zei dat mensen het gebruiken als frituurolie. Ja, dat was het natuurlijk. 

Nu de echte hamsterperiode voorbij is en het verstand is teruggekeerd, maakt de zonnebloemolie plaats voor vitamines. Dat hoorde ik bij mijn buurtsuper van caissière Ayse, ook al zo’n betrouwbare bron. Spinazie, gember, citroenen, perssinaasappels, bloedsinaasappels en handsinaasappels vliegen daar de deur uit. Maar goed ook, want mocht het virus zijn klauwen in je zetten, dan ben je meer gebaat bij een vitaminebom dan bij een frikandel (of zelfgemaakte mayo). 

Koningsdag begin ik standaard met een shotje gezond, als tegenhanger voor de drank en broodjes kroket later op de dag. Meestal doe ik een wortel en wat fruit in een kom en blender ik er een smoothie van. Echte foodies gooien er nog een hand spinazie bij, of chiazaad, of bleekselderij, maar die passen niet in het oranjethema. Gelukkig maar, er zijn grenzen. 

Bij gebrek aan vrijmarkt en andere gezelligheid op 27 april is zo’n oranje opkikker geen overbodige luxe. Dus zet een tuinstoel op je bezette stoepje, gooi het Wilhelmus over de speakers en maak zo’n lekkere smoothie. Gefrituurd wordt er toch wel genoeg. 

Oranje smoothie

Voor 2 glazen:
1 wortel
1 banaan
1 mango
4 perssinaasappels
snuf kaneel

Schil de wortel, banaan en mango en snijd ze in kleine stukken. Pers de sinaasappels uit. Meng alle ingrediënten met elkaar en pureer met de staafmixer.