Oost in Bedrijf

Visitekar brengt bewoners verpleeghuis en familie dichter bij elkaar

Bij ZGAO is een visitekar in gebruik genomen waarin familieleden hun dierbaren in het verpleeghuis kunnen bezoeken. Het is een initiatief van oud-fysiotherapeute Gerda Lohmann die samen met de Stichting Vrienden Groepswonen Flevohuis een donatieactie startte met als doel: ‘elkaar weer zien’. Binnen no-time was een groot deel van het benodigde bedrag ingezameld. “Hoe mooi is het om die glimlach terug te toveren op het gezicht.” 

Vrijwilligers van het Rode Kruis zorgen dat ‘de visite’ op een veilige manier gebeurt. Zij rollen de bezoekers in de kar naar de kamer van hun familie, uiteraard met de juiste bescherming. Ze maken de kar erna weer schoon en houden een agenda bij. Ester Forcolin, hoofd Bevolkingszorg Rode Kruis Amsterdam-Amstelland: “We helpen graag, omdat we zien hoe waardevol het is dat bewoners hun dierbaren kunnen zien.” Marieke van Schaik, directeur Rode Kruis Nederland, is ook speciaal komen kijken vandaag. Wat een mooi initiatief, zegt ze. “Fijn dat wij hiervoor de handen kunnen leveren. We doen dat om de zorg te ontlasten, zodat de zorgmedewerkers gewoon hun belangrijke werk kunnen doen.”

Gerda, nog maar kort gepensioneerd, kwam op het idee toen ze in de media een soort bezoekerscontainer spotte. “Ik zag die lach op de gezichten van een kleinkind en haar oma en dacht: dit wil ik ook in Oost. Hoe mooi is het om die glimlach terug te toveren.” ZGAO omarmde het idee meteen. In samenwerking met de Stichting Vrienden Groepswonen is vervolgens een donatieactie gestart. “Binnen vijf dagen hadden we voldoende geld om de visitekar te realiseren. Kijk nou hoe mooi die is.”

Intussen wordt die mooie visitekar in gereedheid gebracht. Ineke stapt erin, zij is de eerste die door het huis wordt gerold naar de revalidatiekliniek, waar haar vader Freek Degen – voorzitter van de Stichting – verblijft. Ineke heeft hem acht lange weken niet gezien. Op het dak ligt een bos bloemen klaar, er hangt een opgewonden stemming. 
Als Ineke even later terugkomt straalt ze: “Heel bijzonder, prachtig. Je bent meteen weer een stuk dichter bij elkaar. Mijn vader vroeg of ik een harinkje meebracht. Haha, dat zal de associatie met de kar zijn. Gelukkig was hij ook blij met de bloemen. Het was fijn om mijn vader daar in zijn kamer te zien.”

Contact verbindt, vertelt Gerda. “Het maakt gelukkig en biedt perspectief. Wij kunnen naar buiten wanneer we willen, maar dat geldt niet voor de bewoners van het verpleeghuis in deze coronatijd. Als je verstoken bent van contact met je dierbaren kun je je eenzaam voelen. Met de visitekar voorkomen we dat hopelijk een beetje. Aandacht doet iets met je brein, het geeft je het gevoel dat je ertoe doet.”

Voorzieningen maken bezoek mogelijk
De doneeractie is nog niet ten einde. Want Gerda en de Stichting hopen met het geld ook het nieuwe theehuis dat gebouwd wordt in de binnentuin van het Flevohuis van een plexiglas wand en speakers te voorzien. In verpleeghuis De Open Hof is met het geld een ruimte op de begane grond ingericht als bezoekersruimte. Familie hoeft niet in het huis te komen en de bewoner wordt door iemand van het Rode Kruis naar de ruimte gebracht die coronaproof is gemaakt. De overheid is terughoudend met het versoepelen van de bezoekregeling omdat verpleeghuisbewoners tot de meest kwetsbare groep behoren. Totdat elkaar fysiek aanraken weer mogelijk is, bieden deze voorzieningen een tussenstap waar iedereen blij mee is.  

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost, deel 69

Foto: Ineke wordt door vrijwilligers van het Rode Kruis Amsterdam in de gloednieuwe visitekar naar haar vader gebracht. Na acht lange weken kunnen ze elkaar weer zien. “Heel bijzonder, prachtig. Je bent meteen een stuk dichter bij elkaar.”

www.zgao.nl