Nieuws

Vernieuwde Flevohuis na renovatie: ‘Liefdevol en toekomstbestendig huis in Oost’

Na drie jaar is de renovatie van het Flevohuis voltooid. Wat is er veel ruimte gekomen, en wat is het mooi. Met meer groepswoningen op de begane grond, unieke studio’s, het bioscoopje, het Atelier en een modern centrum voor Revalidatie & Herstel. “Hier staat nu een kleurrijk en liefdevol toekomstbestendig huis midden in Oost.”

De grote binnentuin, voor alle cliënten toegankelijk, is opnieuw aangelegd. Vandaag, 14 juni 2022, bloeien de kokardebloemen, bossalie en het geel duizendblad al volop. Er zijn kronkelpaden en zitjes in de zon en schaduw. Op het middenpleintje staat deze feestelijke middag een troubadour met zijn gitaar te zingen en te spelen, net zolang tot medewerkers en vooral veel bewoners en hun familie naar buiten zijn gekomen. Het is tijd om de grootscheepse renovatie van het Flevohuis af te sluiten en te toosten op de toekomst. 

Liesbeth Bonis, manager in het Flevohuis, neemt het woord: “Wat ben ik blij dat we met zo veel mensen in de tuin zijn, en wat hebben we naar dit moment toegeleefd.” Ze richt het woord tot de Stichting Vrienden van Groepswonen, voorzitter Freek Degen (94 en nog altijd zeer actief) neemt bloemen in ontvangst. “Dank voor de enorme betrokkenheid, we voelen ons door jullie gesteund en dat is heel fijn.”

Het Flevohuis is gerenoveerd tot een modern huis. Een fijne woon-, revalidatie- en werkplek afgestemd op de wensen en eisen van deze tijd. Op de begane grond zijn meer woningen gekomen, een Atelier, een Theehuis met serre en een kleine bioscoop. Er zijn studio’s – een nieuw woonconcept – waar ouderen beschermd en comfortabel op zichzelf wonen. De revalidanten hebben een eenpersoonskamer tot hun beschikking en mooie oefenruimtes. 

Dit huis bestaat al vijftig jaar en was destijds uniek in Europa, vertelt Ferdinand Strijthagen, voorzitter van de raad van toezicht. “Vandaag heropenen we het vernieuwde en prachtig verbouwde Flevohuis. Die verbouwing vond plaats in bijzondere én moeilijke omstandigheden, de coronatijd zette zich bijna gelijktijdig in. Behalve overlast door slopen en boren was het ook door de maatregelen soms lastig voor de bewoners om rust te vinden. Daarom dank ik u hier vanmiddag voor uw flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Nu staat er een eigentijds en toekomstbestendig huis.”

Een stralende Pien de Jong, bestuurder van ZGAO haalt intussen een symbolisch bouwpotlood tevoorschijn. Want hier is het nu klaar, zegt ze lachend, in De Open Hof begint het pas. “Ook daar, in Amsteldorp, komt straks een modern verpleeghuis.” Het bouwstokje wordt overgedragen aan collega’s van De Open Hof. “Heel veel succes met de nieuwbouw en de tijdelijke verhuizing naar West volgend jaar.”

Dan vindt het grote moment plaats, het water wordt aangesloten op het kunstwerk in de binnentuin, waardoor het gaat stromen. De Jong: “We toosten op een mooie toekomst met het Flevohuis als fijne en liefdevolle plek voor Amsterdam-Oost.”

www.zgao.nl

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 91. www.zgao.nl