Oost in Bedrijf

Verlaten dorp Toscane wordt idyllische vakantieplek

In de heuvels van het oosten van Toscane ligt het verlaten bergdorpje Borgo di Gello. Vier ondernemers uit Amsterdam creëren hier een idyllische vakantieplek, passend in de ruige natuur. Waar je kunt mee-eten, wandelen, hutten of dammen bouwen, en relaxen. “Novanta is voor even jouw plek, waar je kunt doen wat je wilt.”

Het bergdorp – ‘volgend jaar bestaat het 1000 jaar, dat gaan we vieren’ – ligt in Casentino, het minder bekende en dus niet toeristische deel van Toscane. De ogen van Igor Sancisi schitteren terwijl hij vertelt. “In een hele mooie vallei, tegen het Casentijnse woud aan, een groot natuurgebied. Hier wint de natuur het van de mensen.”

Het dorp bestaat uit tien boerderijen en een aantal grote en kleinere schuren. Een deel is nu opgeknapt. Er zijn vijftien kamers te boeken, maar ook bijvoorbeeld een boomhut en een skylodge. “Dat zijn onze buitensuites.” En elk jaar komen er een paar nieuwe kamers bij.

Negentig dagen van het jaar, van half juli tot half september, is het dorp open voor gasten. Vaak Nederlandse families, zegt Igor. “Kinderen kunnen hutten bouwen en bij de rivier spelen. ’s Morgens voeren ze de kippen en halen ze eieren voor het ontbijt. Voor ouders zijn er bijvoorbeeld kookworkshops en wijnproeverijen bij naburige boeren, of ze gaan truffels zoeken. Maar je kunt ook gewoon relaxen bij het zwembad. Novanta is voor even jouw plek, waar je kunt doen wat je wilt.”

“Bij het dorp stroomt een waanzinnig mooie rivier, met kabbelende stukjes waar je dammen kunt bouwen, en rauwere stukken om erin te springen. Onze insteek was: een goed bed, een goede douche, fantastisch eten en een geweldige omgeving. Met de gasten gaan we bijvoorbeeld champignons zoeken. Al het gevonden eten wordt gebruikt voor het diner. Elke avond is er een viergangendiner aan lange tafels. Wij hebben geprobeerd om onze droomvakantie voor onze gasten te maken.”

De vier ondernemers hebben Italiaans geleerd. Met veel buren werken ze samen. “Worsten, kaas en groente; alles wat onze buren maken kopen we in. Het is echt en eerlijk, en de kok maakt het vervolgens klaar.” Gewerkt wordt met een zogenoemd honesty bar-systeem. “Zin in een borrel? De koelkast is altijd vol. Neem wat wilt, noteer het op een lijstje. Aan het eind van de week wordt afgerekend.”

In de ruige natuur van deze Toscaanse heuvels ontstaat zo een vakantiedorp, ideaal voor gezinnen, families en met vrienden. En met een oneindig, weids uitzicht.

www.novanta90.com

 

Oppassers gezocht
Novanta is op zoek naar mensen die, in de maanden dat het niet open is, op het dorp willen passen. Minimaal voor een maand, als je bijvoorbeeld een boek wilt schrijven of rust zoekt. “Het enige dat we van onze residents vragen is dat ze iets in het dorp maken.”
Meer informatie of om een voorstel te doen: info@novanta90.com.
Buiten het seizoen is Novanta open voor groepen en op aanvraag.