Oost in Bedrijf

‘Veelzijdig en dankbaar, en elke dag is anders’

Binnen ZGAO zijn vele opleidingsmogelijkheden voor een leuke baan in de ouderenzorg. Bijvoorbeeld op de groepswoningen voor mensen met dementie. Hier werken leerlingen en stagiaires zij aan zij met hun begeleiders. Zij willen het leven voor de bewoners zo fijn mogelijk maken. “Je inleven in hun verleden, ze echt leren kennen, maakt het werk spannend en afwisselend.”

Fatima Moumen volgt de opleiding Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) en heeft het enorm naar haar zin in het Flevohuis. “Meteen toen ik op de groepswoningen kwam, voelde ik me thuis. En ik leerde veel. Het eerste half jaar stond vooral in het teken van de afdeling, collega’s en bewoners leren kennen, en bijspringen waar je kan. Inmiddels kan ik alle verpleegkundige handelingen toepassen die horen bij de functie, zoals medicatie delen en blaasspoelen. Je wordt begeleid door een vaste stagebegeleider, en intussen kun je heel zelfstandig werken.”

Razend enthousiast is ook Ferdi Hartzema, sinds een half jaar gediplomeerd Verzorgende IG op de groepswoningen. “Voor mij is dit een heel bewuste keuze. Ik heb ook ervaring op de revalidatieafdelingen en in de thuiszorg, maar dit vind ik de meest uitdagende plek. De grootste uitdaging is het om iedere bewoner zogenoemde belevingsgerichte zorg te bieden. Dit betekent dat je je probeert te verplaatsen in de denkwereld van iemand met dementie. Hoe beter dit lukt, hoe soepeler het contact en hoe prettiger de dag verloopt.”

“De verpleegkundige handelingen op onze afdeling zijn dezelfde als op de meeste afdelingen in een ziekenhuis. Juist het inleven in bewoners, ze echt leren kennen, maakt het werk spannend en afwisselend.” Praktijkopleider Adriënne Timmermans knikt instemmend. “Onze missie is om het leven van de mensen die hier wonen zo prettig mogelijk te maken. Het kost tijd om uit te vinden welke benadering de beste is, maar daar krijg je veel voor terug. Fatima: “Soms gaat het maar om simpele dingen: een speciaal muziekje of een aai over iemands bol kan al een lach teweegbrengen.”

Adrienne: “We zijn continu op zoek naar verbeteringen. Zo is er naast medische zorg veel aandacht voor welzijn. Dagelijks zijn er allerlei activiteiten waar mensen aan mee kunnen doen, zoals vandaag wandelen en een high tea. Fatima: “We houden goed in de gaten welke activiteit geschikt is voor welke bewoner. En is er ruimte voor spontaniteit. Van de week, het was heel mooi weer, heb ik een aantal bewoners meegenomen naar het Javaplein voor een patatje. Ferdi: “Als bewoners genieten, genieten wij ook. Het is heel dankbaar werk.”

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 60