Kijk op de wijk

Vanuit de Pretoriusstraat op zoek naar avontuur

Sinds november wonen Marit (21) en Carmein (22) in de Pretoriusstraat. De twee vriendinnen zijn verhuisd vanuit Groningen. Marit volgt vakken aan de Hogeschool van Amsterdam en wil het liefst eeuwig student blijven. Carmein is nog zoekende. Eén ding zoeken ze allebei: een nieuw avontuur in een nieuwe stad.

Hun eigen plek in Amsterdam hadden de Groningse meiden snel gevonden; binnen twee maanden waren ze verhuisd. Marit: “We hebben ongelofelijk veel geluk gehad met dit appartement. Een vriend van ons had hier een bezichtiging voor ons geregeld. In eerste instantie wilden we liever niet in Oost wonen. Waarom weet ik niet precies.” Maar toen ze er voor het eerst kwamen, waren ze meteen om. “Het is hier zo gezellig, en altijd druk op straat.”

De vriendinnen zijn enthousiast over het samenwonen. Carmein: “We zijn beste vriendinnen en hebben ook al een tijdje samengewoond in Groningen. We wisten dat het goed zou gaan. We hebben echt een huishouden samen. Ik ben meer van het schoonmaken en opruimen en Marit kookt altijd ’s avonds.” In koor, lachend: “Áls we gaan koken tenminste…”

Snackbar ’t Snorretje – elke dag tot ’s avonds laat open – zit op de hoek. Marit: “De eerste weken hadden we nog geen gasfornuis of oven, dus haalden we daar elke avond wat te eten. Carmein: “Dat is eigenlijk nooit meer veranderd. Als we ’s avonds laat nog iets nodig hebben zoals sigaretten of kauwgom rennen we gewoon even naar beneden. Ze leggen het al klaar op de toonbank als we binnenkomen, we voelen ons hier echt thuis!”

Door onze stagiaire Marit Meijer

Lees ook de Cantameisjes en andere portretten Kijk op de Wijk.