Oost in Bedrijf

Unikidz werkt aan noodopvang en de toekomst

‘Een bijzondere periode maken we met elkaar door, ook bij Unikidz.’ Dat zegt Suzanne Visser, locatiemanager van een aantal opvanglocaties van de IJburgse kinderopvangorganisatie. In de afgelopen zes weken werd er door haar en haar collega’s keihard gewerkt. Op 13 maart startte een vorm van crisismanagement om kinderen en ouders te informeren over de effecten van de Corona-crisis op de kinderopvang. ‘Elke dag nieuwe informatie, elke dag weer aanpassen om invulling te geven aan ons werk. Maar we hebben een supertof team dat er ook in deze periode elk moment van de dag staat voor onze opvang-kinderen’, aldus Suzanne.   

Van het wekelijks opvangen van meer dan 1000 kinderen in de buitenschoolse opvang en op het kinderdagverblijf, kreeg opvang bij UniKidz van de ene op de andere dag een andere betekenis. ‘We praatten ineens over dagopvang voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Over het begeleiden van kinderen met hun huiswerk, het voorbereiden van 24-uursopvang, en het maken van social media filmpjes om te kijken voor kinderen thuis. Eerst moesten er zo weinig mogelijk locaties open, maar toen weer zoveel mogelijk omdat we de groepen niet te groot moeten maken. We hadden te maken met zieke collega’s die niet mochten komen werken, 1,5 meter afstand op de werkvloer, alles anders dan wat we gewend zijn’. Maar Suzanne en haar collega’s lijken er niet mee te zitten: ‘We hebben zelf ook een vitaal beroep en we vinden het super dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van het Corona-virus.’

Naast de ‘eigen’ kinderen van ouders met een cruciaal beroep, is een groot deel van de kinderen die momenteel bij UniKidz begeleid worden, afkomstig van de scholen op IJburg. Vanwege de noodzaak voor de scholen het onderwijs om te bouwen naar van school uit gecoördineerd thuisonderwijs, en de benodigde tijd en focus die daarvoor nodig zijn, heeft UniKidz de opvang op zich genomen. Op die manier draagt iedereen bij binnen zijn eigen vakgebied: met elkaar, voor elkaar. ‘We doen het graag en vinden het een logisch onderdeel van de samenwerking die we met het onderwijs op IJburg hebben’, aldus de bevlogen locatiemanager. 

Behalve met de opvang in deze bijzondere tijd, is UniKidz ook volop bezig met de toekomst. In februari werd het huurcontract getekend voor de eerste locatie buiten IJburg. In de Pijp opent UniKidz Zuid deze zomer haar deuren met een BSO-locatie en een VVE-groep (voorschoolse en vroegschoolse educatie). Kinderen die op school zitten in het gebied dat ruwweg tussen de Stadhouderskade, de Rijnstraat, de Beethovenlaan en de A10 ligt, kunnen dan genieten van het unieke activiteitenprogramma dat UniKidz biedt.

Ook op IJburg is UniKidz volop bezig met de doorontwikkeling van de aangeboden opvangprogramma’s. Zo is de locatie UniKidz Haven de enige kinderopvang voor kinderen van 7+ met activiteiten die zijn toegespitst op die leeftijdgroep. Ook het VVE-programma waarin UniKidz speciaal activiteiten ontwikkelt voor 2- tot 4-jarigen, wordt op de locaties Steiger en Neptunus de komende tijd uitgebreid.  

Wie meer wil weten over de activiteiten van UniKidz, kan kijken op www.unikidz.nl of even bellen voor een rondleiding 020-4165691.       

Foto: Chris van Dam