Zeeburgereiland

‘Uitwaaien bínnen de ring van Amsterdam’

De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland komt tot leven. Er wordt gewoond, gewerkt en kinderen gaan er naar school. Wie zijn de bewoners van deze wijk? In de Brug hun portret.

Het was liefde op het eerste gezicht voor de uitbaters van café-restaurant Haddock. Ze kwamen kijken, ervoeren de ruimte. En het licht. “Het gevoel dat alles kan.” Dat is doorgevoerd op de menukaart.

Sinds maart 2015 zijn Trea Koopal (31), Jasper Goedhart (35), Benita Croeze (41) en Els van de Mierop (34) de gezichten van Haddock. Ze kenden elkaar al uit de horeca. Samen stapten ze in dit nieuwe avontuur. Koopal en Croeze bestieren samen ook Eetcafé De Brakke Grond, Goedhart is een van de eigenaren van restaurant de IJ-kantine. Hij is de zakelijke ‘haan in het hok’. Croeze, lachend: “Anders verliezen de vrouwen zich in leuke plannen.” Van de Mierop is bedrijfsleider, het gezicht van Haddock.

Goedhart: “Dit is een stoere plek, rauw én zacht. Je komt hier aanwaaien en ervaart meteen vrijheid.” Erg veel is er niet veranderd sinds ze de zaak overnamen en Magnetico Haddock werd, de loods is mooi rood gebleven. “We hebben het vooral weer licht gemaakt. Dit eiland is licht, hier binnen is het licht.”

Haddock – de naam komt inderdaad van de kapitein uit Kuifje, “een stoere zeebonk, herkenbaar voor kinderen én hun ouders, die past bij de omgeving” – is een café-restaurant, dagelijks geopend vanaf 10.00 uur, voor zakenmensen en gezinnen. Een spannende combinatie. Van de Mierop: “Maar het bijt elkaar niet, hebben we gemerkt. Het kan hier vanwege de ruimte.”

Het gaat goed, we zijn heel blij, zegt Croeze dan. “Het contact met de buurt is goed. We delen de liefde voor dit eiland. We willen ook graag lokale mensen aantrekken. Ach, we hebben nog zoveel plannen, allemaal geïnspireerd op deze plek.”
Zo komt er op woensdag een kinderkapper, worden er dingen voor kinderen georganiseerd en zijn alle pijlen gericht op een ijsbaantje op het grasveld in de winter. Ook willen ze graag ruimte bieden aan een jaarlijks timmerdorp, een huttenbouwfeest.

Koopal: “Ons motto is: alles kan. Juist hier.” Daarom ook kun je binnen de kaart van alles met elkaar combineren.
Het is ook een officiële trouwlocatie. “Als mensen bij ons komen zeggen ze: wat een prachtige plek. En dat is het. Het voelt als buiten de stad, maar het is uitwaaien binnen de ring.”  Voor evenementen en de proeverij: www.haddockamsterdam.nl.

Sportheldenbuurt
Op een terrein dat onder meer een baggerbergplaats, een militair oefenterrein en tenslotte de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost (RI-Oost) herbergde, verrijst nu de Sportheldenbuurt, woonwijk op Zeeburgereiland. Huizen komen er in alle soorten en maten, koop en (sociale) huur. Zie www.zeeburgereiland.nl.
Op www.debrugkrant.nl/zeeburgereiland vind je alle artikelen over deze nieuwe wijk bij elkaar.

Serie: De mensen van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland