Oost in Bedrijf

Tijdmachine bezoekt De Open Hof

Mooie herinneringen ophalen in een ‘tijdmachine’, een als vroeger ingerichte woonkamer. Dat gebeurde in juni in verpleeghuis De Open Hof. ZGAO hoopt uit de verhalen van de bewoners ideeën te halen voor activiteiten op maat. De hobby’s van vroeger, bieden aanknopingspunten voor een leuke dag.

Stichting De Tijdmachine is opgericht door Tim en Anne. Zij bouwen in verzorgingshuizen een tijdelijke woonkamer uit de jaren zestig na, compleet met foto’s, meubels en attributen uit die tijd. “Aan de hand van wat er te zien is, halen we met bewoners herinneringen op uit de tijd dat ze in de kracht van hun leven waren”, verklaart Anne. “Zo komen we erachter welke hobby’s ze hadden, welke films ze zagen en wat hen bewoog. We gaan echt terug in de tijd.”

Sijtje (90) zit vandaag in ‘de machine’. Ze komt uit een heel arm arbeidersgezin uit Amsterdam, vertelt ze. “Maar met de liefste moeder van de hele wereld.” Al jong hield Sijtje van operamuziek, haar ogen lichten op als ze erover begint na het zien van een platenspeler in de woonkamer in jaren-zestigstijl. “Dan kreeg ik geld voor m’n verjaardag en rende ik direct naar de Van Swindenstraat om voor een dubbeltje of een kwartje een plaat te halen.” Renata Tebaldi, La Forza del Destino, Jussi Björling, de namen komen als vanzelf in haar geheugen terug. “Die muziek vind ik zó ontroerend.”

Van haar kleindochter kreeg ze niet zo lang geleden een dvd met opera’s, zodat ze in haar kamer ‘lekker kan kijken’. “Lief hè?” Al heeft ze met het bedienen van ‘het apparaat’ wat hulp nodig van het personeel. Ze is even stil. Dan herinnert ze zich dat haar zus en kleindochter haar eens meenamen naar de Stadsschouwburg in Amsterdam. Maar het allermooist – de verhalen van vroeger volgen elkaar nu in rap tempo op – was toch die keer dat de kleindochter haar meenam naar Frankrijk, waar ze een hele beroemde operaster live zagen optreden. “Och, wat was dat mooi”, verzucht Sijtje, zichtbaar geëmotioneerd.

Maar kan ze zelf zingen? Dat is een logische vraag na deze mooie verhalen. Lachend: “Nou, niet zo mooi als de sterren. Maar ik heb wel lang in een koor gezongen, ik ben gek op zingen.” Na de oorlog, vertelt ze, trad ze nog ’s op voor oorlogsveteranen en ‘belangrijke mensen’. “Ja, ik heb er veel plezier van gehad.”

Het doel van de verhalen uit de tijdmachine is om te kijken wat ouderen nú nog graag zouden willen en kunnen doen. En welke activiteiten – in een groep of een keer individueel – daarvoor in het leven geroepen zouden kunnen worden. Eten en muziek zijn belangrijke thema’s voor veel ouderen, heeft de stichting kunnen concluderen. ZGAO probeert daar concreet iets mee doen, om zo het woongeluk van de bewoners te vergroten. “Een rock-’n-rollmiddag, ook een van de wensen, is makkelijk georganiseerd.”

Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 26
Lees hier de anderen delen.