Advertorial

The Photo Factory: 25 jaar mooie dingen maken

The Photo Factory bestaat 25 jaar. Sander en Marcelle startten in de Javastraat als fotolab, en zijn inmiddels verhuisd naar de C. van Eesterenlaan 15 waar ze ook cadeaubedrukker en lijstenmaker zijn met een grote klantenkring in heel Amsterdam.

Wat betekent fotografie voor jou?
“Fotografie is voor mij herinnering, zorgen dat je het beeld niet meer kwijtraakt. Ik begrijp hoe belangrijk dat voor iemand is. Ik ben voor mezelf begonnen omdat ik graag zelf bepaal hoeveel tijd en aandacht ik aan een opdracht besteed. Het moet gewoon goed zijn, anders mag het de balie niet over. Dat levert veel extra werk, maar ook een hoop vaste en tevreden klanten op.”

Is het na 25 jaar nog steeds leuk?
“Iets moois maken verveelt nooit. Wij krijgen het vertrouwen om goed voor de foto zorgen. Een klant die blij is met het resultaat, daar zit de lol van ons werk. Afdrukken is niet alleen maar op de printknop drukken. Het gaat om de vertaling van het beeld naar papier, die moet kloppen. Grijs moet grijs zijn, contrast en kleurstelling moeten bij het onderwerp passen. Een portret benader je anders dan een landschap.”

Er is in al die jaren wel veel veranderd.
“We doen nu dingen die 25 jaar geleden echt niet mogelijk waren. Een goede reproductie maken en daarbij de beschadigingen en kleuren herstellen kunnen we dankzij de digitale technieken beter en sneller. Ook bij digitale vakafdrukken kunnen we regelmatig dingen doen die vroeger lastig waren, zoals lichte partijen doordrukken en contrast herstellen.
Maar de meeste veranderingen zitten bij het maken van de foto. Digitale fotografie en smartphones hebben veel mogelijkheden gebracht, maar tegelijkertijd is de kwaliteit vaak achteruitgegaan. Het belangrijkste voordeel – zo veel foto’s maken als je wilt – is ook meteen het grootste nadeel. Beperking van het materiaal brengt uitdagingen en geeft een creatieve impuls. Als je maar 36 foto’s kan maken, maak je heel bewust keuzes over standpunt, belichting en kader. Wie maar één film heeft, maakt vaak meer geslaagde foto’s dan iemand met onbeperkte mogelijkheden op z’n telefoon.”

Films worden toch nauwelijks nog gebruikt?
“Vooral twintigers die zijn opgegroeid met digitale fotografie waarderen film enorm. De korrel zorgt voor een andere sfeer, minder overbelichting en betere kleuren. De foto’s afgedrukt in je handen hebben is echt een ander gevoel. Maar ook afdrukken van digitale foto’s zijn bij ons veel beter dan die van je printer thuis of een digitaal fotoboek. Leg ze naast een echte afdruk en dan zie je het verschil. Bovendien heeft een belichte fotoafdruk over 20 jaar nog dezelfde kwaliteit en is vaak nog goedkoper ook.”

Wat wens je nog voor de komende jaren?
“De winkel verder aanpassen. Hopelijk kunnen we er een nieuw teamlid bij vinden. Maar vooral mooie dingen blijven maken met de aandacht die ze nodig hebben.”

C. van Eesterenlaan 15, www.thephotofactory.nl

Tekst: Door J. Loos / Fotografie: Allart Blaauboer