Oost in Bedrijf

Surinaamse middag in het Flevohuis

Eens per week is het een beetje Suriname in het Flevohuis. Dan staan onder meer een bingo, een quiz en verhalen in het teken van dat land. “Er wordt veel en luidkeels gelachen.” De Surinaamse middag – elke week op donderdag – is al jaren een succes. Ouderen uit de buurt zijn van harte welkom.

“We openen de middag altijd met het zingen van het Surinaamse volkslied, in het Nederlands en in het Surinaams.” Roline Burke (48), initiator van de middag, lacht even. “Dat is een heel plechtig moment hoor.” Het idee ontstond zestien jaar geleden. “Ik merkte dat Surinaamse bezoekers van het dagcentrum graag onderling in het Surinaams praten. Dat voelt als thuis. Maar het is niet zo prettig voor de andere bezoekers. Dus dacht ik: ik organiseer een speciale Surinaamse middag.” Het bleek een schot in de roos.

In deze buurt wonen veel (oudere) Surinamers. Vaak alleen, soms best eenzaam. “Deze mensen wil ik hier graag verwelkomen.” De middag is bedoeld voor Surinaamse mensen én mensen met een band met Suriname. “Je hoeft niet alleen te komen, neem gerust je moeder, buurvrouw of verzorger mee.” Want samen kom je eerder, weet Burke. “Niemand hoeft alleen te zijn.”

“In die jaren heb ik zoveel mooie momenten meegemaakt. Onder onze vaste gasten was bijvoorbeeld de geschiedenisleraar van voormalig president Wijdenbosch van Suriname. Hij vertelde zulke interessante verhalen.” Burke is even stil. Dan: “Er zijn hier al vele, vele verhalen en herinneringen gedeeld.”

Elke middag is er een andere activiteit. Zo is er eens per maand een bingo, waar – hoe kan het anders – Surinaamse specialiteiten te winnen zijn. Maar er zijn ook geheugentrainingen (‘een soort quiz’), een filmmiddag en feestdagen. “Zoals Keti Koti, in traditionele kleding. Ik nodig ook wel eens een artiest uit, we vieren verjaardagen en praten veel.”

Slecht ter been zijn of hulp nodig hebben, hoeft geen belemmering te zijn. In het dagcentrum is voor wie dat nodig heeft professionele begeleiding en ondersteuning aanwezig. Voor Burke staat gewoon vast: het is altijd gezellig. “Elke donderdag is het een beetje Suriname in het Flevohuis.”

De Surinaamse middag in het Flevohuis is op donderdag, van 14.00 tot 16.00 uur. De ingang is aan de Kramatweg, tegenover nummer 1. Het kost €1,50 per keer.

Oproep: verhalen en zingen
Roeline Burke kan voor de Surinaamse middag best wat hulp gebruiken. Heb je mooie verhalen over Suriname? Kom vertellen! Ze wil ook graag een zangmiddag organiseren. “Het is zo fijn om samen te zingen. Wil je dat begeleiden? Dat zou een hele mooie toevoeging zijn.” Informatie over de middag en/of aanmelden om te begeleiden via 020-592 52 11.

Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 25. Lees hier de andere verhalen.