Weinig geld, maar niet arm

Streamen tot je scheelt ziet

Tijdens een etentje met vrienden ging het over de goeie series die we de laatste tijd hadden gezien. ‘Ik heb eindelijk Get Back, die mini-docuserie over The Beatles gezien,’ zei iemand. ‘Zo goed! Ik ben er speciaal één maand lid voor geworden van Disney Plus. Nadat ik de Beatles had gebinged had ik nog 28 dagen over om de rest van het aanbod te bekijken. Wat helaas bagger was.’
We lachten. 
‘Ik vind The Handmaid’s Tale nog steeds een van de beste serie van de laatste jaren,’ zei ik.
‘Die staat niet op Netflix, toch?’ 
‘Nee, op Videoland.’
‘Jammer, dat heb ik niet. Ik heb al Netflix en HBO Max, nog een streamingdienst erbij wordt me echt te duur.’
De anderen knikten instemmend: wie alle goeie series van het moment wil zien is een fortuin kwijt aan abonnementen op streamingdiensten.

Tenzij je het slim speelt. De aanbieders concurreren elkaar momenteel de tent uit, hét moment om daar als consument gebruik van te maken. Vrijwel alle platforms bieden een gratis proeftijd aan van een maand of twee weken. In die tijd jaag je er gemakkelijk twee seizoenen van een serie doorheen. En lukt dat niet, dan sluit je gewoon een nieuw proefabonnement af met een ander emailadres. Niks verplicht je om na de gratis proefperiode te blijven – als je tenminste niet vergeet op te zeggen. (Tip: doe het meteen na het aanmelden.)

Een poosje gratis arthouse films kijken? Ook Cinetree, Mubi en Cinemember hebben aantrekkelijke welkomstaanbiedingen, net als NLZiet, waar je alle programma’s van Nederlandse zenders terug én vooruit kunt kijken, zonder reclames. Je krijgt één maand gratis. Wie het handig aanpakt hopt van streamingdienst naar streamingdienst en kijkt elke avond de beste films en series zonder ook maar een cent te betalen. 
‘Maar,’ merkte iemand aan tafel fijntjes op, ‘terwijl jij als een dolle films en series streamt op andere platforms loopt je dure Netflix-abonnement wel gewoon door. Dus je moet hoe dan ook betalen.’
Dat hoeft niet, legde ik uit. Veel mensen weten niet dat je een Netflix-abonnement kunt pauzeren. Het staat niet als optie op de site aangegeven, maar als je kiest voor ‘lidmaatschap beëindigen’ wordt je abonnement alleen tijdelijk stopgezet. Je account met al je gegevens blijft nog tien maanden bestaan en je kunt op elk gewenst moment weer inloggen. Ook handig als je lang op vakantie gaat. Of als je heel Netflix al uit hebt. 

Schrijver Marieke Groen leeft van heel weinig geld, maar voelt zich nooit arm. 
Ze heeft er een kunst van gemaakt om met minimale middelen maximaal te kunnen genieten en deelt hier haar beste bespaarhacks.