De Jas

‘Spelen vind ik een leuk woord’

Bas Hoeflaak (1973) is acteur en cabaretier. Met Peter van de Witte vormde hij jarenlang cabaretduo Droog Brood. Hij speelde in onder meer Het Klokhuis, Snorro en Heerlijk duurt het langst. Tot en met 7 juni staat hij in Slippers en in september is het absurdistische Sluipschutters terug op de buis. Met zijn vriendin en twee kinderen (4 en 1) woont hij op IJburg. “Ik kom graag naar huis, omdat ik vaak weg ben.”

Op z’n gloednieuwe elektrische fiets komt-ie ondanks alles – “het is bizar druk” – blij aangereden bij café-restaurant NAP aan de haven. “Ja, je wordt door iedereen uitgelachen, maar ik weet zeker dat het de toekomst is. Ik kocht hem speciaal voor de voorstelling [Slippers met Plien en Bianca en Droog Broodmakker Peter] want ik moet toch zeven weken op en neer naar het DeLaMar Theater. Het is zo lekker fietsen joh.”

Het vak
“Ik had een leraar op de basisschool, die kon goed pianospelen. We hadden een hele muzikale klas, elke vrijdagmiddag gingen we zingen. Gewéldig. Ik speelde thuis al piano, maar daar is het vuurtje aangewakkerd. Het zat in m’n bloed kennelijk, superleuk. Na een jaar toneelschool, niet helemaal mijn ding, kwam ik op de Kleinkunstacademie terecht, in de klas met Alex Klaasen en Peter, met wie ik dus het cabaretduo Droog Brood begon. In 2000 wonnen we het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit iets anders zou doen. Een kantoorbaan, beetje sommen maken, dat past me niet. Het wordt nu minder, maar ik was wel een druk mannetje.”

Sluipschutters
“Ja, het sketchprogramma met vrienden Ronald Goedemondt, Leo Alkemade en Jochen Otten. We hebben verschrikkelijk veel lol. Op toneel heb je ook lol, maar moet je in je rol blijven. Bij film kan alles over. We schrijven alle vier, hebben nu scripts voor vijfhonderd scènes. Schrijven deed ik voorheen in de bieb in Zuid, en nu wel eens bij Blijburg. Ik heb er rust voor nodig. De bieb op IJburg heb ik ook geprobeerd, maar dat is een biepíe. In september is het op tv, na Penoza en voor Arjen Lubach, dus dat is supergoed. Ook op internet wordt het goed bekeken, omdat het kort en snel is met altijd een grap op het eind.”

Spelen
“Ik kan niet kiezen tussen toneel of tv, het is allemaal spelen. Dat vind ik een leuk woord. Als kind speel je ook. En tegen mijn kinderen zeg ik: ‘Pappa gaat spelen’. Het is wel werk, maar het voelt niet zo.”

IJburg
“Vorig jaar zijn we van een piepklein huisje in De Pijp naar IJburg verhuisd. Het was een zoektocht, we hebben overal gekeken. Toen zag mijn vriendin een advertentie voor het huis waar we nu wonen. We kijken uit op Pampus, en hebben een tuin op het zuiden. Dat is toch gaaf. Ik vind het hier mooi opgezet, nieuw en toch stads. Het is wel een paradijs eigenlijk. Over nieuwbouw was ik eerst sceptisch, maar nu vind ik het fijn: alles is nieuw, en tot in elk detail ingericht zoals wij het willen. Niet normaal luxe eigenlijk. Ik kom ook graag naar huis, omdat vaak weg ben.”

Erfpacht
“Die nieuwe plannen, dat is een hoop gezeik, gewoon crimineel van de gemeente. Je hebt al de hoofdprijs betaald voor grond die dan nog niets eens van jou is. En nu moet je nóg een keer betalen. Het is een beetje raar, vind ik. Dat hoor ik van veel mensen trouwens, ik ben op Facebook ook lid van de Groep Verenigd Erfpacht IJburg. Het is een zorg wat te doen, want je moet toch een keuze maken: afkopen of niet. Er is nu wel weer een nieuw plan, iets voordeliger met meer bedenktijd, maar eigenlijk betaal je nog veel te veel.”

Bomen
“Ik hou van bomen. Gisterennacht op de fiets terug naar huis dacht ik: nu zijn ze nog dun en klein, maar straks als wij hier allemaal weg zijn staan de bomen er nog, dan dik en groot. God ja, bomen zijn de toekomst van IJburg. Het is hier nu nog wat kalig, maar straks lommerrijk. Daarom vind ik ze belangrijk.”

Smullen
“Na de zomer sta ik in een nieuw toneelstuk: The play that goes wrong, met onder anderen Tina de Bruin en Anne-Marie Jung. Het is nu hip in Londen. Maar eerst heb ik even twee maanden vrij, een beetje uitrusten, op vakantie gaan, een beetje genieten van het huis. Het lijkt me leuk om de auto te wassen, haha. Dat is smullen hoor.”

Lees hier ook, onder anderen, Annabel Nanninga in De Jas.