Oost in Bedrijf

Soumicha groeide op in Oost en werkt met plezier bij ZGAO: ‘Na een open sollicitatie kon ik er meteen een opleiding doen’

Soumicha (49) werkt sinds 2008 bij ZGAO. Ze heeft er haar opleiding gedaan en is nu tien jaar verzorgende IG. Ze voelt zich hier als een vis in het water. “Als meisje wist ik al: ooit ga in de zorg werken.”

Inmiddels heeft ze zo’n beetje alle afdelingen gehad. “Ik begon in de thuiszorg, werkte jaren op de groepswoningen voor bewoners met dementie en nu in het centrum voor Revalidatie & Herstel hier in het Flevohuis.” De zorg heeft haar altijd getrokken. “Toen ik een jaar of 15 was hadden we een buurvrouw op leeftijd. Ze was alleen, had geen douche en moest in een teiltje gewassen worden. Zo begon mijn zorg voor ouderen, ik vond dat leuk. Na schooltijd was ik er voor haar, toen vond ik al: zo iemand hoort niet alleen te zijn.” 
Ze kijkt even naar buiten, wijst. “Kijk, dit is mijn buurt, hier ben ik opgegroeid, hier zijn onze kinderen geboren. Ik nam mijn buurvrouw destijds mee naar buiten, wandelen, winkelen, even naar de Dappermarkt. Net zoals ik wij nu, als het even kan, doen met de bewoners en de mensen die hier revalideren.”

Op een dag zag Soumicha het verpleeghuis op internet. “Een plek voor ouderen in mijn eigen buurt. Ik heb een open sollicitatie gestuurd. Voor de grap eigenlijk, zo van: we zien wel. Maar ik werd uitgenodigd en dat werd een heel leuk gesprek. Ik kon intern een opleiding doen – werken en leren tegelijk – ook al had ik geen ervaring.” 
Hoe ziet een werkdag in het centrum voor Revalidatie & Herstel eruit? “Nou, wat we thuis doen, doen we hier ook. Opstaan, wassen, aankleden, ontbijten, lunchen. Wij helpen de cliënten zoveel als nodig. We verrichten ook medische handelingen, plaatsen sondes of katheters. We helpen bij administratieve zaken, in samenspraak met maatschappelijk werk, zoals aanvragen voor een buddy of voor aanpassingen in een woning.” Naast het revalidatieprogramma is er tijd voor leuke dingen, even naar buiten gaan bijvoorbeeld. “Of nagels lakken, verzin maar wat geks.”

Soumicha geniet van haar werk, dat zie je. “Je krijgt er veel energie van. Als je je taken volbracht hebt en je cliënten ziet genieten, dan heb je zo’n plezier in het werk. Er wordt ook veel gelachen, cliënten maken ons ook aan het lachen.”

Met het zelfvertrouwen en de rust die Soumicha uitstraalt, helpt ze jongere collega’s. Iedereen durft alles aan haar te vragen. “Ik werk hier al lang, ik ken de wegen. We hebben een fijn team, vertrouwen elkaar. Ik hoop met mijn verhaal meer jongeren te enthousiasmeren voor de zorg.” Ze lacht weer. “En mannen, we hebben meer mannen nodig.”

Ook interesse in een baan, een opleiding of een stage bij ZGAO? Neem contact op met recruiter John Cools, 06-57095255. Er zijn volop mogelijkheden, ook in de thuiszorg en verpleegzorg thuis. 

www.zgao.nl


Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 95.