Onder de Pannen, kamers gezocht

‘Soms gaan mensen je zelfs een beetje ontwijken’

Slapen bij vrienden op de bank, in zijn auto of bij de winteropvang, Ahmed heeft het zwaar sinds hij na de scheiding zijn ex en zijn kinderen het huis gunde. Hij dacht: ik red me wel. De zelfredzame Charlotte kwam in de problemen door de pandemie. Ahmed mist zijn kinderen, Charlotte heeft een basis nodig. Het gaat ze niet om luxe. “Een plek voor jezelf is zo belangrijk.” 

Ahmed (49) verliet zijn woning na de scheiding, zodat zijn ex-vrouw maar vooral zijn kinderen op hun plek konden blijven. In de zomer was het prima te doen. Hij overnachtte in zijn auto, af en toe eens bij vrienden op de bank of anders in het bedrijfspand van zijn neef. Maar inmiddels is het te koud en slaapt hij in de winteropvang. “Ik ben blij dat ik warm lig, maar ik voel me hier niet thuis. Ik woon sinds mijn negentiende in Amsterdam en heb altijd hard gewerkt als klusjesman. Samen met mijn vrouw vond ik een fijne eengezinswoning waar we drie kinderen kregen. Ik heb er nooit over nagedacht om me in te schrijven bij Woningnet of zo. Daar denk je niet aan als je gelukkig bent. De afgelopen maanden ben ik in de ziektewet geraakt. Mijn werk is fysiek best zwaar en als je in de auto slaapt gaat je lichaam snel achteruit. Je bent altijd alert, want het is natuurlijk ook verboden en er hangt je een hoge boete boven het hoofd.”

Charlotte (28) raakte haar huurwoning kwijt toen haar werk als zzp’er terugliep. “Na de tweede covidcrisis raakte ik twee grote klanten kwijt. Ik had nog genoeg spaargeld, dus ik maakte me niet echt zorgen. Tot mijn huur ook ineens verhoogd werd en grote nieuwe klanten uitbleven. Ik kon bij een vriendin terecht, maar samen in een kleine studio en thuiswerken is niet echt een succesformule voor een vriendschap.” 
Hoewel de zaken weer beter gaan redt ze het net niet om particulier te huren. “Ik durf het ook bijna niet meer,” zegt ze. “Je bent je eigen plekje kwijt, en er komt veel schaamte bij kijken. Het is alsof je gefaald hebt, je moet aankloppen bij vrienden. Dat voelt zo onprettig. De verstandhouding verandert en soms gaan mensen je zelfs een beetje ontwijken.”

Hoewel ze liever in Amsterdam blijft in verband met werk en sociale contacten, kijkt ze al verder. Charlotte: “Je hebt eigenlijk geen keus, een plek voor jezelf is zo belangrijk. Je wereld raakt op losse schroeven als je geen basis hebt. Het is stressvol om niet te weten waar je ’s avonds je tanden kunt poetsen, of het gevoel te hebben dat je iedere avond gezellig moet doen omdat je bij vrienden thuis bent. Dat klinkt ondankbaar, want ik moet blij zijn dat ik welkom ben. Maar soms…kun je je dat voorstellen?” 
Ahmed knikt vol begrip: “Je loopt de hele tijd op eieren, je wilt jezelf onzichtbaar maken en mensen niet tot last zijn. Je moet positief blijven, maar stukje bij beetje breek je jezelf af.” Voor hem is wonen buiten Amsterdam geen optie. “Ik probeer mijn kinderen zo vaak als mogelijk te zien. Ik mis ze ontzettend.”


Help Charlotte of Ahmed
Jouw lege kamer maakt het verschil

Onder de Pannen van de Regenboog Groep is op zoek naar mensen die een lege kamer over hebben – een kans voor iemand in nood en een financieel extraatje voor jezelf. Iedereen kan meedoen, zelfs met een uitkering of toeslagen, want je wordt niet gekort. Meld je aan, de nood is hoog! Kijk op www.onderdepannen.nl of bel 020-5317600. 

Foto Catharina Gerritsen