Oost in Bedrijf

Simon Lévelt koffie & thee: ‘We hebben een sociale verantwoordelijkheid’

Bij Simon Lévelt vind je koffie en thee en alles voor erbij. Corina de Roock is eigenaresse van de vestiging in Oostpoort, met haar collega en vaste medewerker Hilke voorziet ze iedereen die langskomt van de beste producten en uitgebreid advies. Het zijn duurzame producten met een verhaal, vertelt ze. “Wij staan voor eerlijke handel en biologische teelt.”

“We vinden dat we een sociale verantwoordelijkheid hebben, en steunen daarom in de landen waar we koffie en thee inkopen ook projecten.” Neem bijvoorbeeld Kopi Ketiara in Indonesië. Deze koffieplantage wordt volledig gerund door vrouwen. “Door nauw samen te werken met de producenten in het land van herkomst verbeteren we niet alleen onze koffie en thee, maar ook de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders. Deze samenwerking kan bestaan uit een financiële bijdrage, en het uitwisselen van kennis en ervaring. Zo brengen we duurzaam ondernemen in de praktijk.”

In de winkel vind je een enorme verscheidenheid aan koffie en thee. “Van elk land dat thee produceert hebben we er een, in totaal meer dan 180 soorten. We hebben 25 soorten koffie, die allemaal eens de Cup of Excellence hebben gewonnen.” Dat is een jaarlijkse wedstrijd waarbij de hoogste kwaliteit koffie wordt geselecteerd.

Het is leuk en spannend om nu te ondernemen, vertelt Corina. In deze tijd, waarin mensen meer thuis zijn en veel thuiswerken, merkt ze dat er meer koffie gedronken wordt. “In de winkel verschijnen niet alleen de koffie- en theekenners, maar ook mensen die van supermarktkoffie willen overstappen naar een specialer soort. Zij willen weten hoe ze koffie op zijn lekkerst kunnen drinken.”

Waldenlaan 4.

Gepubliceerd in Lekker Amsterdams (voorheen Beleef het in Oost) editie 13, bijlage in opdracht.