Kijk op de wijk

Shaquille (14): “Vallen en opstaan”

In een lange straat op Haveneiland woont Shaquille (14) met zijn moeder, broertje en twee zussen. Een jaar of vijf nu. Waarom? Het is groter, daarom. “We gingen van Amsterdam naar Almere, en van Almere weer terug naar Amsterdam. Amsterdam is leuker, ik denk dat mijn moeder dat ook vindt.”
Het was eerst wel saai op dit eiland, mijmert Shaquille. Vroeger was er geen bal te doen. “Nu is het wel leuker. Komt ook omdat ik vrienden heb gemaakt, vooral door het voetbal. Ja, dat is toch gewoon vrijetijdsbesteding? Nu ben ik veel aan het schaatsen, maar normaal voetballen we. Op de veldjes van het Cruyff Court en de Olympus.”
Binnen heb je niet veel te zoeken, vindt hij. “Waarom zou je binnen zijn, als je naar buiten kan? Daar is veel meer te beleven. IJburg is echt leuker geworden door die veldjes. Eerst was er alleen maar zand. Dat er veldjes zijn, is een vooruitgang. We zijn er bijna elke dag.”
Shaquille is geen liefhebber van fietsen. Naar zijn school – het Orioncollege in Zuid – gaat hij met de tram en de metro. “Met de bus kan ook.” Het is een school voor ‘moeilijk lerende kinderen’, dus geen bewuste keuze. “Ik heb een aantal jaar op een internaat gezeten. Ik was best wel agressief soms. Ik had veel ruzie, op school en zo. Nu niet meer. Ik heb meer geleerd. Het boeit me niet meer ruzie te zoeken, je bereikt er toch niks mee. Je kan je tijd beter besteden door lol te maken.”
Greg (28), bouwvakker en nu en even vrij wegens vorstverlet, is een soort stiefvader van Shaquille. Een huisvriend. “Ik ben bevriend met de moeder en let een beetje op. Hij heeft het moeilijk gehad. Ik neem ’m vaak mee, leuke dingen doen. Nu schaatsten, in de zomer jetskiën. Het gaat het goed met hem hoor, hij doet echt zijn best. Ik ben trots op die jongen.”
Al eerder schaatsten Greg en Shaquille samen op de Jaap Edenbaan in de Watergraafsmeer, maar dat het nu op natuurijs kan… “Fantastisch.” Samen hielpen ze dan ook mee de haven sneeuwvrij te maken. “We zij al drie keer het eiland rond geweest,” zegt Shaquille trots. “Ik probeer het goed te leren, maar ik ben ook best vaak gevallen. Voor mij is het vallen en opstaan.”
Het deert hem niet, hij vindt sporten heerlijk. Dat is ook wat hij later wil: iets met sport. “Kinderen les geven. Van ijs tot en met tennis, het maakt me echt niet uit, als het maar iets met sport te maken heeft.”