Jan geeft Sterren

Science Fiction in Oost: ‘Data hier beter beschermd dan de goudvoorraad’

Wie de laatste maanden over de ringweg heeft gereden en een beetje heeft opgelet, kan het niet zijn ontgaan. Ter hoogte van het Science Park wordt met een snelheid van enkele verdiepingen per week een kolossaal en dreigend zwart gebouw opgetrokken. Als architectuurcriticus van de Brug ben ik vanzelfsprekend alert op dit soort ontwikkelingen.
Opvallend is dat er geen ramen in zitten. Het zal toch niet weer een datacenter zijn? Ik fietste erheen en kwam erachter dat mijn vermoeden klopte – het blijkt de uitbreiding van een eerder gerealiseerd datacenter te zijn. Ook dit is een kolossaal gebouw dat mij al eens opgevallen was, rijdend over de ringweg: een liggende doos, waarvan de gevel bestaat uit horizontale lamellen uit blank aluminium.

Het datacenter ligt aan de rand van het Science Park op een modderig terrein waar geen enkele activiteit te zien is. Opvallend: op of rond de gebouwen is geen teken te vinden dat erop wijst van wie de gebouwen zijn of waar ze voor dienen. Geheimzinnig. De enige aanwijzing is een klein bordje in de modder met een sciencefictionachtig logo. Later blijkt dit het logo te zijn van Equinix, een multinational in datacenters. Van onderaf maak ik een mooie foto van de zwarte kolos in aanbouw. Weer zo’n gebouw dat in de steigers mooier is dan als het af is.

Dit is ongeveer het beeld dat de Russische architect Leonidov voor ogen had toen hij voor Lenin het Ministerie van Zware Industrie ontwierp, een gebouw dat helaas nooit uitgevoerd is. Een loopbrug leidt naar de ingang en via een luchtsluis kom ik in de entreehal. Alweer sciencefiction. Een summier bordje, alleen in het Engels, somt de vele safety procedures op die gelden in een datacenter van Equinix. Ik vermoed dat de data hier beter beschermd zijn dan de goudvoorraad in de Nederlandse Bank. De receptioniste achter kogelvrij glas weet mij, na enig geklop op het toetsenbord, te vertellen dat Benthem en Crouwel de architecten zijn. Ik ben onder de indruk. Dit werk vereist een fascinatie voor techniek en een professionele bureauorganisatie die in de meeste architectenbureaus niet voorhanden is.

Serie
Jan geeft Sterren: ****

Door Jan van Erven Dorens