Schrijvers uit Oost

Schrijvers vertellen

‘Schrijvers uit Oost’. Zo heet de reeks presentaties met schrijvers die in dit stadsdeel wonen. De aftrap is op zondag 18 maart in de vorm van een open podium in Canvas waar reeds gepubliceerde schrijvers voordragen en waar nieuw talent zich presenteert.
De eerste editie wordt geopend door Maartje Wortel (met een ode aan de buurt), Elke Geurts, Wanda Reisel, Renee van Marissing, Quinsy Gario (spoken word), jeugdboekenschrijver Jowi Schmitz (met illustrator) en dichter Anja Sicking.
De vervolgpresentaties zullen op verschillende locaties plaatsvinden. Behalve in Canvas, ook in het Lloyd Hotel, de Java Bookshop en de bibliotheek. “Zo reizen we als het ware door Oost,” zegt initiatiefnemer Marian Boyer. “Iedere locatie heeft een ander karakter en trekt weer een ander publiek. De bezoekers komen er hiermee achter welke schrijvers er in hun buurt wonen en wat voor werk zij maken.”
Domweg gelukkig
Marian Boyer, zelf toneel- en romanschrijver, kwam enkele maanden geleden op het idee voor dit project. “Ik woon op Java-eiland en ik ontdekte dat er meer collega’s in deze buurt wonen en werken. Na een ruwe telling kwam ik uit op vijftig. Ik was op dat moment bezig in het Natuurdagboek van Nescio, waarin hij onder andere zijn wandelingen door Oost beschrijft. Ik begon de levende schrijvers van nu in de oude traditie te zien. Ook bijvoorbeeld J.J. Slauerhoff en J.C. Bloem (Domweg gelukkig in de Dapperstraat) hebben in deze buurt geleefd. Die rijkdom wilde ik met andere mensen delen.”
Inspiratiebronnen
De schrijvers die op het programma staan zijn niet alleen geselecteerd op hun woonplaats (‘groot’ Oost), maar ook op de kwaliteit van hun werk. De programmamakers streven naar een mix van jonge en ervaren auteurs die verschillende genres beoefenen (poëzie, proza, spoken word, toneel).
Bij het vervolgprogramma van Schrijvers uit Oost worden de auteurs geïnterviewd en tonen zij hun inspiratiebronnen: beeldende kunst, muziek, literatuur, tv-scènes, enzovoorts. Boyer: “Zo krijg je zicht op wat schrijvers uit het oosten van Amsterdam bezielt.”
Openingseditie SCHRIJVERS UIT OOST, 18 maart, 15.00–17.00 uur, Canvas (7de verdieping van het voormalig Volkskrantgebouw, Wibautstraat 150). Vrije toegang. Aanmelding via teuntje@schrijversuitoost.nl Kijk op: www.schrijversuitoost.nl