De Jas

Sara van Gorp: ‘Het was hier altijd een dooie boel en nu gebeurt er wat’

Sara van Gorp is de chef van Mezza, het magazine van het AD en zeven regionale kranten. “Het is een feest om dit elke week te mogen doen.”

Oorspronkelijk was de afspraak gepland bij Bluey’s Coffee&Kitchen op Zeeburgereiland, maar doordat alle horeca half december opnieuw verplicht hun deuren moest sluiten, drinken we koffie in haar huiskamer met uitzicht op de grootste skatebaan van Nederland. Trots laat ze de nieuwe Mezza zien, met muzikant Danny Vera op de cover.

Naast chef ben je ook hoofdredacteur, interviewer en dagvoorzitter.
“Nu ben ik vooral chef van Mezza. Eerst was dit het AD Magazine en zo had het nog zeven namen voor de verschillende kranten. Ik heb het magazine toen ik werd aangesteld met mijn team helemaal veranderd. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het ZO-katern, jouw eerste hulp bij alledaagse kwesties. Daar schrijven we over brede en diverse onderwerpen zoals wonen, tuinieren, geld, gezondheid en auto’s. Inderdaad, alledaagse dingen.”

Je studeerde ooit Nederlands aan de UvA. Wist je toen al dat je de journalistiek in wilde?
“Ik heb altijd bladen gemaakt en tijdens het laatste jaar van mijn studie werd ik door Ward Wijndelts, nu hoofdredacteur van Vrij Nederland, gevraagd of ik hoofdredacteur van Babel wilde worden, het blad van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Ik zei ‘ja’ en ben, toen ook al, begonnen met een restyling. Ik had geld van de rector gekregen, 5000 gulden, en ben aan de slag gegaan. Nu maak ik nog steeds een blad, maar dan natuurlijk met een andere doelgroep en een andere oplage. Overeenkomst is dat je me nog steeds kan wakker maken om met een leuke club creatieve mensen iets moois te maken.”

Wanneer is iemand een goede chef of hoofdredacteur?
“Je moet enerzijds mensen kunnen enthousiasmeren en anderzijds heel nederig zijn naar je doelgroep. Vaak zijn mensen te moe of te druk om te lezen, dus elke pagina moet geweldig zijn.”

Het totale bereik van krant en magazine zijn enorm.
“We hebben ongeveer een miljoen abonnees, dus in het weekend schommelt het bereik rond de vijf miljoen lezers. Op deze manier kan je ook echt dingen aankaarten. We hadden laatst drie mensen geïnterviewd die allemaal psychische problemen hadden en daar open over praatten. Al help ik maar één iemand met zo’n stuk, dan is dat mooi.”

Nu maak je het magazine deels vanuit huis, met een geweldig uitzicht op skatende en steppende mensen.
“Dat is erg leuk. Dertig jaar geleden ben ik in de Jordaan begonnen en via Zuid en de Plantagebuurt in Oost terechtgekomen. Eerst vond ik het wel ver van alles af, maar dat went. De Amsterdamsebrug is ook mijn favoriete plek in Oost, want het uitzicht is geweldig en het voelt echt open en buiten. Vanuit mijn huis ben ik zo op de Schellingwouderbrug en op mijn racefiets ben ik in no-time in Durgerdam. Dat is fantastisch.”

En de skatebaan?
“Die vind ik heel leuk, want hij heeft reuring gebracht op het eiland. Het was hier altijd een dooie boel en nu gebeurt er wat en komen er mensen. Met de skatebaan is er ook een Albert Heijn gekomen en daar ben ik ook blij mee.”

Wat vind je zo leuk aan Oost?
“Het is vooral heel gezellig, met al die kleine winkels en die leuke plekken om te eten en te drinken. Ik vergelijk het wel eens met Berlijn waar ik een tijdje gewoond heb. Je ontdekt steeds iets nieuws en wordt steeds weer verrast.”

Als het straks weer kan, waar ga je dan eten?
“Ik vind het heel leuk om naar Camping Zeeburg te gaan. Daar heb ik altijd het gevoel alsof ik op vakantie ben. En net voor deze lockdown heb ik Bar Bachrach ontdekt, dat naast Wilde Zwijnen zit aan het Javaplein. Ik heb er heerlijk mediterraan geluncht aan de bar. Bij The Lobby in Amsteldorp kan je ook echt geweldig eten.”

Heb je favoriete cafés?
“De Linnaeusstraat met De Biertuin en bijvoorbeeld Milo is heel leuk. Jammer dat East of Eden niet meer bestaat, daar kwam ik ook graag. Sinds alles dicht is heb ik het voornemen om een keer een foodtour te maken, een wandeling langs vijf cafés in Oost om overal een klein hapje te eten. En ik verheug me vast op de zomeravonden bij Kaap Oost op de punt van Zeeburgereiland. Met lekkere banken, voeten in het zand en hopelijk hebben ze ook weer hangmatten. Het is een vrijbuitersplek met veel ruimte om je heen.”

Je bent ook fan van de Javastraat.
“Zeker. Toen ik net in Amsterdam woonde, was het bijna een no-go area, maar dat is helemaal veranderd. Je hebt er veel verschillende leuke winkels, zoals De Balkonie, waar je leuke planten kunt kopen. Maar ook rumbar Rum Barrel is heel grappig en bij de Arabische vishandel annex restaurant El Pescado kan je je vis ter plekke laten klaarmaken.”

Je logeert ook weleens in een hotel hier in de buurt.
“Doordat er zo weinig open was, ben ik met mijn kinderen al twee keer gaan slapen bij Hotel Jakarta op de Javakade. We gaan er op de fiets naartoe, je kan er heerlijk zwemmen en hun ontbijtbuffet is legendarisch.”

Stel dat je een keer Amsterdam verlaat, waar ga je dan naar toe?
“Ik ben dol op de kust en ga graag naar Bergen, Castricum of Schoorl. Als ik de zee zie, voel ik me goed.”