Weinig geld, maar niet arm

Santa Crisis

Geld besparen met de feestdagen, kan dat? Zeker, kijk maar naar het buitenland. 
Ik bracht ooit een oudejaarsavond door in Andalusië. Even voor twaalf uur kreeg ik een bakje met twaalf druiven aangereikt: las doce uvas de la suerte. Geluksdruiven. Spanjaarden eten ze traditioneel met oud en nieuw. Als de klok twaalf slaat steek je bij elke slag een druif in je mond. Ook handig voor als je geen zin hebt om door Jan en alleman gezoend te worden; om 00:02 heb je gegarandeerd je mond nog vol. Ga je ergens oud en nieuw vieren, neem dan druiven mee in plaats van die afgezaagde fles bubbels. 

Op de Filipijnen geven mensen elkaar met oud en nieuw muntjes voor geluk. Kijk of je nog ergens muntjes hebt liggen van buitenlandse reizen, doe er een kaartje bij of stop ze in een ballon die je opblaast (voor een vuurwerkloze knal om twaalf uur) en deel ze uit. 
Krijg je eters? Serveer ze dan cotechino e lenticchie (linzen met varkensworst) voor geluk en financiële voorspoed. Italianen eten het traditioneel om twaalf uur. Kost geen drol en vult enorm. 
De Denen eten op kerstavond ris a la mande: rijstpudding met amandelen en warme kersensaus. In één van de bakjes wordt een hele amandel verstopt, degene die hem vindt krijgt een cadeautje. Weer eens wat anders dan die eeuwige Viennetta ijstaart. 

Voor gratis entertainment moet je bij de Tsjechen zijn. Die werpen op oudejaarsavond een schoen over hun schouder tegen de voordeur. Belandt de schoen met de hak tegen de deur dan ga je dat jaar trouwen of krijg je een relatie, landt hij andersom dan blijf je alleen. Wie niet wil weten wat het nieuwe jaar op romantisch vlak te bieden heeft houdt zijn schoen aan. 

Tot slot een tip voor gratis kerstcadeaus: sjablonen voor peperkoekmeubeltjes gebaseerd op Ikea-classics als de Billy-boekenkast en de Lack-tafel, plus files om de steekvormpjes in 3D te printen. Hier kun je ze downloaden: https://www.ikea.com/ca/en/campaigns/from-gingerbread-house-to-gingerbread-hoeme-pub3e65e2d0 (let op: ze zitten goed verstopt, met de zoekfunctie vind je ze niet!). 

En voor wie alles al heeft, is een brief van de Kerstman natuurlijk het ultieme cadeau. Wie Santa vóór 16 december een brief stuurt ontvangt er een terug. Dit is het adres: 
Santa Claus
Santa Claus’ Main Post Office
Tähtikuja 1
96930 Arctic Circle, Finland.

Zelf hou ik dit jaar een oude Luilekkerlandiaanse traditie in ere, op de bank met Netflix en loads of lekkers binnen handbereik. Een uitstekende traditie, als je het mij vraagt. Fijne dagen!

Schrijver Marieke Groen leeft van heel weinig geld, maar voelt zich nooit arm. 
Ze heeft er een kunst van gemaakt om met minimale middelen maximaal te kunnen genieten en deelt hier haar beste bespaarhacks.