Nieuws

Samenwerking ZGAO en Woonzorg Nederland: Zelfstandig oud worden met goede zorg aan huis is de toekomst

Bewoners van het appartementencomplex bij het Hoekhuis aan de Fizeaustraat toosten graag mee op de samenwerking tussen ZGAO en Woonzorg Nederland. Cliënten van ZGAO die veel zorg nodig hebben kunnen vanaf nu voorrang krijgen op een huurwoning op de begane grond van het complex. Later komen daar nog eens 21 appartementen bij. Bestuurders Pien de Jong en Cees van Boven spreken van een bijzondere samenwerking.

“We hebben zo uitgezien naar dit moment,” zegt Pien de Jong terwijl ze het glas heft. “Ouderen in Oost die meer zorg nodig hebben willen ook zelfstandig kunnen blijven wonen. Deze groep wordt steeds groter. Dan is het heel fijn dat we cliënten in Watergraafsmeer nu ook een geschikte woning kunnen bieden.” Ze wijst naar Van Boven, zijn organisatie is eigenaar van de woningen waar ZGAO de zorg gaat organiseren. “Het is bijzonder dat we dit samen gaan doen. Zelfs als zelfstandig wonende ouderen zwaardere zorg nodig hebben, kunnen wij die in deze woningen geven.” 

In juni verhuizen bewoners en medewerkers van het naastgelegen verpleeghuis De Open Hof tijdelijk naar Slotervaart/Nieuw-West. Zij maken plaats voor de sloop en bouw van een nieuw verpleeghuis dat naar verwachting in 2025 klaar zal zijn. Straks kunnen daar mensen met een lichamelijke beperking of dementie beschermd wonen. Grenzend aan dit huis bouwt Woonzorg Nederland nog 21 zelfstandige appartementen. Ook deze woningen wijst ZGAO toe aan mensen met een indicatie voor Verpleegzorg Thuis. De Jong: “Het is een aanwinst voor Oost dat er meer woningen komen waar mensen de rest van hun leven zelfstandig kunnen wonen en waar ze tegelijkertijd verzekerd zijn van goede zorg. Wat Woonzorg Nederland hier doet, is heel goed voor Amsterdam. Samen geloven we dat dit de toekomst is.”

Woonzorg Nederland is een woningcorporatie die senioren betaalbare en veilige huurwoningen biedt met voorzieningen in de buurt. Bestuursvoorzitter Van Boven: “Er zijn veel meer aantrekkelijke woningen voor ouderen nodig. Nu wonen mensen vaak in ongeschikte woningen waar ze niet oud kunnen worden. Daar is met het oog op de toenemende vergrijzing meer aandacht voor nodig. Bovendien komen de woningen die ouderen achterlaten dan vrij voor starters en gezinnen.”
Hij kijkt even rond in het Hoekhuis, het buurthuis waar van alles wordt georganiseerd voor buurtbewoners, en waar zorgverleners ook spreekuur houden. “Dit is een goed voorbeeld van een community waar mensen fijn wonen en tegelijkertijd zorg, leuke activiteiten en een gezellig buurthuis tot hun beschikking hebben.”

Foto: Toosten op een toekomst waarin meer ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen. Als derde en vierde van rechts staan Pien de Jong en Cees van Boven.

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)deel 98