Ingezonden

Ruim zwerfafval op via app Helemaal groen, Marieke doet het al: ‘Enorm stimulerend’

Marieke Voeten (49) woont sinds 2010 met haar partner en twee kinderen in Amsterdam-Oost. Ze werkt als beleidsadviseur biodiversiteit bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) waar ze beleidskaders maakt om biodiversiteit te verbeteren. Naast haar zorgen daarover ruimt ze zwerfafval op in haar eigen buurt. “De app HelemaalGroen stimuleert enorm en is eenvoudig in gebruik.”

Marieke is ook officiële ‘adoptant’ van een vuilcontainer. De Dappermarkt om de hoek zorgt voor een constante stroom afval. De markt zelf wordt dagelijks schoongemaakt, dat geldt minder voor de zijstraten. Meestal gaat ze op pad met een grote vuilniszak. Door de app HelemaalGroen te gaan gebruiken zorgt ze dat de Commelinstraat en groene streep is én blijft op de kaart van HelemaalGroen. Marieke merkt dat ze géén plastic flesjes meer vindt sinds daar statiegeld op zit. Wetgeving helpt dus echt. Vanaf 2023 zit er ook statiegeld op blikjes.

Er is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Waterschap-AGV en HelemaalGroen: AGV ondersteunt de ANBI Stichting HelemaalGroen. Hiermee wil het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording rond zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen. 
HelemaalGroen stimuleert burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. 

Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Door het huidige aantal deelnemers, bijna 8.300, begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil. Het werkt enorm stimulerend om je eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit je omgeving. Iedereen kan meedoen, het enige wat je nodig hebt is een handschoen of grijper en een afvalzak.

HelemaalGroen heeft al 160 deelnemers in Amsterdam. Vorig jaar is er 2294 km geregistreerd opgeschoond in de stad.  Zie app.helemaalgroen.nl.

Door Trudy Willems