Leipe Slib

Rook

Omdat de financiering nog niet rond is, en wij niet vies van werken zijn, gaan we zelf het terras maar aanleggen. Dat moet af. De Man gaat op zoek naar geschikt hout en ik ga scheppen. Honderd vierkante meter grimmige zandgrond moet worden afgegraven en geëgaliseerd. Een kwestie van gewoon beginnen, schop de grond in, snoeiende augustuszon of niet.

Maar eerst moet het weggeschoffelde, dorre riet worden opgeruimd, dat nog steeds in grote hopen op het erf ligt. Te veel voor vuilniszakken, vinden we, dus dat wordt ritueel verbranden. Op een lome zomeravond, met vrienden, bubbels op de biertafel, vlak voor de duisternis invalt. Al snel laaien de vlammen op. Genoeglijk kijken we de avond in.

Hé, gele rook. ‘Het vuur ziet nu ineens wat chemisch,’ piepen de vrienden benauwd. We ruiken niks, maar zien wel vette pluimen richting de nieuwe huizen op de dijk waaien.

Zouden het toch restjes zijn van het stinkende piepschuim dat van de gemaalwand is afgebikt? Ik kijk naar de Man, die net doet of hij dat niet ziet. Hij gooit nog wat riet op het vuur. ‘We moeten er vanaf,’ knikt hij kordaat richting het gezelschap aan de biertafel.
Of zie ik toch wat beschaamdheid in zijn ogen? ‘Nou proost hè,’ zeg ik dan maar, ‘het fikt wel lekker.’

Als nog maar de helft van het riet is weggebrand, komt de politie. ‘Dat vuur moet uit.’ De Man probeert tijd te rekken door net te doen of hij die woorden niet begrijpt. Maar discussie blijkt zinloos. ‘U mag wel vuur maken, maar geen rook veroorzaken.’

Logisch. Dan ga ik toch maar vuilniszakken kopen.

Terras
De deadline voor het terras is 11 september. Gaan we redden. En vieren. Kom je ook?

Lees meer Leipe Slib.

Feestje bij het Stamhuis, vrijmibo Magneet Festival
Op vrijdag 11 september openen we ons terras. Dan geven we vroeg in de avond een feestje en zijn we het voorcafé van Magneet Festival. Er is een glas bubbels van het huis, een barbecue en de rauwe gezelligheid die je van ons gewend bent. Om 21.00 uur wandelen we – met wie zin heeft – naar de Oostpunt, waar Jesse Limmen voor de vijfde keer het succesvolle Magneet Festival heeft opgetuigd.
Kaartjes voor het festival zijn te koop via magneetfestival.nl. Onder de voorcaféborrelaars kunnen wij enkele kaarten met korting verkopen. Zien we je dan?

Vrijdag 11 september, 18.00 uur, Roepie Kruizestraat, Zeeburgereiland, Facebook ‘vrijmibo Magneet Festival’.