Oost in Bedrijf

Revalidatieklinieken in het Flevohuis langzaam terug naar normaal: ‘Nieuwe revalidanten welkom om aan hun herstel te werken’

Het Flevohuis wordt gemoderniseerd en nu is een van de revalidatieklinieken aan de beurt. Een aantal revalidanten verblijft intussen op de begane grond die al verbouwd is. Vanuit de frisse woonkamer kijk je uit op het Kramatplantsoen. Bezoekers zijn weer welkom en activiteiten worden opgestart. Freek Degen zit er in de gezamenlijke woonkamer te puzzelen of soms te dammen. Teamleider Linda Melman “Je wilt het beste voor iedereen die hier revalideert.”

“We zijn blij dat alles weer een beetje normaal wordt,” verzucht Linda. “Het hele huis is gelukkig coronavrij. En nu de ziekenhuizen hun reguliere zorg en operaties weer opstarten, verwachten wij nieuwe patiënten. Op advies van de GGD gaan zij voorlopig nog wel twee weken in quarantaine. We blijven voorzichtig, maar nieuwe revalidanten zijn zeker welkom om hier aan hun herstel te werken.”

Freek Degen (91) belandde in de revalidatiekliniek toen hij zijn heup brak na een val in huis. Hij woont zelfstandig in de Watergraafsmeer, een buurt voor deftige mensen, zegt hij met een lach. “Ik woon daar heerlijk, al 66 jaar.” Hij is dan ook vastberaden om hard te werken aan zijn herstel en straks terug naar huis te gaan. “Mijn kinderen denken daar anders over, maar als je niks doet, kom je er niet.” 

Het Flevohuis is bekend terrein voor hem. Zijn vrouw woonde er een aantal jaar na de diagnose dementie, een moeilijke tijd. “We waren meer dan 65 jaar getrouwd. Dan word je ineens van elkaar gescheiden.” Hij valt even stil. “We zaten hier graag in de grote binnentuin, samen in de zon met een kopje koffie.” In die tijd richtte Freek de Stichting Vrienden Groepswonen Flevohuis op, die met een donatie onlangs onder meer de aanschaf van een visitekar mede mogelijk maakte. Hiermee konden bewoners in coronatijd veilig hun geliefden zien. Zijn ogen stralen als hij erover praat.

Ik kan niet zo veel en zit hier wat te puzzelen of een potje te dammen, vertelt Freek. Lachend: “Nou ja, twee potjes in totaal, en twee keer ben ik onder tafel gespeeld.” Linda: “Het was improviseren de afgelopen maanden, we hebben een nare tijd gehad. Normaal bij ons is dat patiënten fysiotherapie krijgen en veel oefenen in zelfstandigheid. Er zijn activiteiten en in de ochtend staat er een ontbijtbuffet, om mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Vanwege het coronavirus bleef iedereen vooral op de eigen kamer. Nu kunnen we het normale programma stap voor stap weer opstarten. Dat is fijn, al blijven we voorzichtig.”

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 70

Foto: Freek Degen en teamleider Linda Melman in een van de mooie ruimtes op de begane grond. Freek zit veel te puzzelen voor het raam, met uitzicht op het plantsoen. Linda: “Gelukkig kunnen we het normale revalidatieprogramma stap voor stap weer opstarten, je wilt het beste voor de mensen die hier revalideren.”

www.zgao.nl

advertorial