Oost in Bedrijf

Respondenten.nl: ‘Sprite proeven en daar iets mee verdienen’

In wat ze zelf het mooiste gebouw van Oostpoort noemen – de voormalige directeurswoning van de Oostergasfabriek – huist sinds 2015 marktonderzoeksbureau Respondenten.nl, dat wordt gerund door Merel Macedo en Yvette Huitema. “Voor wij er kwamen zat hier het politiebureau. Beneden, in The Porterhouse Bar, hangen allerlei foto’s van toen uit het Stadsarchief, de moeite waard om eens te bekijken.”

Bij Respondenten.nl wordt een breed scala aan producten, websites, diensten en reclames beoordeeld door consumenten. “Niet meer altijd hier… in coronatijd zijn we veel meer online gaan werken en testen. Deze week hebben we nog honderd pakketten Sprite naar het panel thuis opgestuurd, waar de deelnemers dan proeven en beoordelen.”

Ook bijvoorbeeld babyflesjes, wasverzachter, een Postbus 51-spotje en de app van een bekende bank zijn laatst getest. Iedereen komt als respondent in aanmerking: van jong tot oud, van buurtbewoners tot Amsterdammers en van studenten tot directeuren. Yvette: “En er staat altijd een vergoeding tegenover. De mening van consumenten is voor bedrijven heel belangrijk.”

Merel: “Mensen realiseren het zich vaak niet, maar voor iets op de markt komt wordt het altijd uitgebreid getest.” In coronatijd kwamen er specifieke vragen voorbij, bijvoorbeeld van Schiphol. “Het bedrijf laat ons uitzoeken: wat verwachten mensen nu van ons? Een platform voor campers wilde graag hetzelfde weten, want vakanties worden ineens anders ingericht.”

Respondenten.nl is altijd op zoek naar nieuwe mensen, nieuwe doelgroepen. Interesse? Check respondenten.nl.

Land van Cocagneplein 1B. 

Gepubliceerd in Lekker Amsterdams (voorheen Beleef het in Oost) editie 13, bijlage in opdracht.