Janneke Kookt (recepten)

Recepten voor een uitgebreid kerstontbijt

Kerst is het ultieme uitslaapmoment. Maar stel dat je Eerste of Tweede Kerstdag toch om 7 uur opstaat, bijvoorbeeld omdat je baby je heeft wakker gehuild of je je hond moet uitlaten. Of omdat je wil zien hoe Oost ontwaakt met Kerst (aanrader, mensen). En je maakt dan een flinke wandeling, over de Weesperzijde, Borneo-eiland of langs het Nieuwe Diep. En je komt verkleumd en moe maar voldaan thuis. Dan wil je een goed ontbijt. Zoiets als dit bijvoorbeeld. (Ook zeer geschikt na een uitslaapsessie, trouwens.)

Kruidige wentelteefjes
Met wentelteefjes maak je goede sier bij het jonge eetpubliek aan tafel. Het gerecht is ook nog een goede restjesverwerker. In plaats van (oud) witbrood, kun je ook een restje stokbrood of briochebrood gebruiken. 

Nodig voor 2 eters: 
1 ei
100 ml kokosmelk 
halve theelepel Chinese 5-kruidenpoeder
1 theelepel suiker
4 sneetjes oud witbrood
boter om in te bakken
voor erbij: geraspte kokos en jam 

Bereiding: 
Klop het ei los met de kokosmelk, 5-kruidenpoeder en suiker. Wentel het brood door het mengsel. Verwarm een klont boter in een koekenpan. Bak de wentelteefjes 1,5 – 2 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn. Houd de wentelteefjes eventueel warm in een oven (100 – 125 graden). Serveer ze met de geraspte kokos en jam. Heb je trouwens geen oud witbrood, dan kun je ook vers brood gebruiken dat je een paar minuten op lage temperatuur in de oven droogt. 


Winterse smoothie
Vind ’m maar eens in deze stad: de smoothie zónder boerenkool, spinazie of tarwegraszaad. Een uitgestorven soort, maar gelukkig maak je ’m heel makkelijk zelf. 

Nodig voor 2 eters: 
1 bloedsinaasappel
1 banaan
1 cm gemberwortel, geschild 
200 ml granaatappelsap

Bereiding: 
Pers de bloedsinaasappel uit in een hoge kom. Schil de banaan en snijd ’m in stukken. Rasp de gember. Dit gaat het makkelijkst als-ie ingevroren is. Voeg de banaan, geraspte gember en granaatappelsap toe aan de hoge kom. Pureer de ingrediënten en verdeel de smoothie over twee glazen. 

Eggs benedict
Geen betere smaakcombi dan zuur en vet, als je het mij vraagt. De zurige hollandaisesaus in dit gerecht is een heerlijke tegenhanger van de vette zalm. 
Eggs benedict is echt makkelijker te maken dan je denkt. Een kwestie van zorgen dat alles klaarstaat en heel veel kloppen. Officieel eet je deze klassieker met gepocheerde eieren, maar we doen de shortcut met zachtgekookte eieren. 

Nodig voor 2 eters: 
2 ronde broodjes (bv kaiserbroodjes)
2 eieren 
2 plakken gerookte zalm
60 gram ongezouten roomboter
2 eidooiers 
1 citroen
verse dille

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de broodjes in de lengte doormidden en bak ze een paar minuten tot ze wat harder zijn. Kook de twee eieren circa 5,5 minuut (reken 5 minuten voor kleine eieren en 6 minuten voor grote). Laat ze schrikken in ijskoud water en pel ze voorzichtig. Verdeel de zalm over de broodjes. Laat de boter zachtjes smelten. Doe de eidooiers in een kleine pan. Snijd de citroen in tweeën en pers een halve citroen boven de eidooiers uit. Klop het mengsel los met een garde. Hang de pan met eidooiers in een grotere pan waarin een bodempje water zachtjes kookt (au bain-marie). Zorg ervoor dat de kleine pan het kokende water niet raakt. Klop even door tot het mengsel iets dikker wordt, maar let erop dat het geen roerei wordt. Voeg nu in een dunne straal de gesmolten boter toe en blijf kloppen zodat er een mooie, gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout, (witte) peper en misschien nog wat citroensap. Leg het ei op de zalm en schep er twee lepels hollandaisesaus overheen. Serveer met een paar takjes verse dille.