Janneke Kookt (recepten)

Recept: Zinderende chococombi’s

Zoals wel meer vrouwen heb ik een obsessie voor chocolade. Die begon vermoedelijk in mijn tienerjaren, maar werd flink opgestookt toen ik twintig jaar geleden in deze stad kwam wonen. Na college toog ik in die dagen met mijn nieuwbakken studentenvriendin steevast naar een bonbonwinkel in de Staalstraat, waar we van ons zuurgeleende geld één bonbon kochten die we samen opaten. Those were the days

Als we een avontuurlijke bui hadden, kochten we een bonbon met tijm. Dat was een groots inzicht hoor, dat chocolade ook samengaat met niet-voor-de-hand-liggende ingrediënten zoals tijm en chilipeper. Een besef dat inmiddels is doorgedrongen tot de hele chocoladegoegemeente. Chocolade zónder zeezout, kom er nog maar eens om. 

Toen ik na mijn studententijd in Oost kwam wonen, verhuisde mijn chocoverslaving van de Staalstraat naar de Eerste Oosterparkstraat. Een nieuwe vriendin, die ik opduikelde op het schoolplein van mijn kinderen, tipte me een winkel daar. Jarenlang kon ik me er uitgebreid laven aan spannende chococombi’s. Maar de winkel verhuisde afgelopen zomer naar een ander te-ver-fietsen stadsdeel. Dus nu moet ik zelf aan de slag met zinderende smaken. Mijn eerste experiment waren vegan bonbons met gember, amandel en kokos. 

Gember/amandel/kokosbonbonnetjes

Voor zo’n 30 stuks:
50 gram blanke amandelen
150 ml kokosmelk (géén light-variant)
200 gram pure chocolade, fijngehakt
snufje zout
4–6 cm gember, geschild en geraspt*
vier eetlepels geraspte kokos

*keigoede tip voor het raspen van gember: schil de gember, snijd ’m in stukken van 3 cm, vries in en rasp de bevroren stukken met een fijne rasp. Nooit meer draderige gember! 

Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en hak ze fijner. Verwarm de kokosmelk tot tegen de kook. Voeg van het vuur af de fijngehakte chocolade toe en laat zo een paar minuten staan. Spatel dan de chocolade met het zout en de geraspte gember door de kokosmelk tot de chocolade gesmolten is. Bedek een vierkant bakje met vershoudfolie en giet daar de chocolade in tot 2–3 cm hoog. Dek het bakje af en zet het minimaal twee uur in de koelkast. Haal, terwijl de koffie pruttelt, de chocolade uit de koelkast, snijd de plak in vierkantjes en haal ze door de geraspte kokos. Eet meteen op, of bewaar in de koelkast.