Janneke Kookt (recepten)

Recept: Wereldsalade

Lang geleden – de term vliegschaamte bestond nog niet, mijn kinderen ook niet –, vlogen mijn vriend en ik in een paar maanden de wereld rond. Hoewel veel herinneringen zijn vervaagd, kan ik me de gerechten die we overal aten nog goed voor de geest halen. Zo aten we op Fiji zeewiersalade, in San Francisco krab en in China soep met slijmerige dingen waarvan we geen idee hadden wat het was. Het vaakst aten we caesarsalade (yep, ook in China). Blijkbaar een heel universeel gerecht, dat waarschijnlijk is ontstaan in Mexico. Elke keer als we het bestelden, vertelde mijn vriend dat koks ’m zo graag op de kaart zetten omdat-ie zo lekker verdient. Want: goedkope ingrediënten en vaak het duurste lunchgerecht op het menu. 

Goedkoop dus, vooral als je net zoals ik vaak wat restjes sla, brood, Parmezaanse kaas en eieren in huis hebt. Als ik heimwee heb naar Fiji / San Francisco / China maak ik zelf nog weleens caesarsalade. Daarom weet ik nu ook waarom-ie tóch voor veel geld verkocht wordt, het is namelijk keiveel werk. Dressing maken, eieren pocheren, croutons bakken, kaas raspen; je bent zo twintig minuten verder voor een salade van, laten we wel wezen, restjes. 

Mocht je minder tijd hebben, doe dan de shortcut: eieren (kort) koken, noten in plaats van croutons en hou de dressing simpel. Dit recept is met gegrilde asperges – dat duurt wel weer even, maar het is de tijd ervoor. 

Voor 2 lunchborden:
5 witte asperges, harde onderkant verwijderd en geschild
5 groene asperges, harde onderkant verwijderd
olijfolie
2 eieren
15 gram hele amandelen
3 ansjovisfilets
halve theelepel mosterd
1 eetlepel citroensap
halve teen knoflook, grof gehakt
10 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding: 
Snijd de asperges schuin in drie stukken. Meng ze met een eetlepel olijfolie. Verhit een grillpan (koekenpan kan ook) en grill de asperges tot ze mooi bruin en gaar zijn. Kook de eieren 4 minuten, laat ze schrikken en pel ze voorzichtig. Bak de amandelen goudbruin, laat ze afkoelen en hak ze grof. Pureer voor de dressing de ansjovis, mosterd, citroensap, knoflook en 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper. Meng de asperges met de amandelen, Parmezaanse kaas en dressing. Serveer met de hele eieren erop en snijd die aan tafel open.