Janneke Kookt (recepten)

Recept: Waldorfsalade tegen voedselverspilling

Even een ongemakkelijk weetje: de meeste voedselverspilling vindt thuis plaats. In de ver-van-je-bed keten (landbouw, verwerking, horeca en supermarkt) kunnen ze er ook wat van, maar wij consumenten gooien maar liefst een derde van ons eten onnodig weg. Doodzonde van het eten, geld, milieu en ook niet best voor je geweten.

Na brood en zuivel zijn groenten de meest verspilde producten. Bij ons verdwijnt vooral bleekselderij ongebruikt in de vuilnisbak. In de meeste gerechten speelt bleekselderij namelijk een lullige bijrol – voor pastasauzen en stoofpotten heb je hooguit anderhalve stengel nodig – en voor je het weet liggen de andere stengels je nog drie weken kwellend aan te staren vanuit de groentelade. 

Waldorfsalade helpt je van je voorraad bleekselderij en schuldgevoel af, én geeft je je weerstand een oppepper. Helemaal januari-proof dus. De salade stond aan het eind van de 19de eeuw voor het eerst op de kaart bij het Waldorf Astoria Hotel in New York. Het origineel telde slechts vier ingrediënten: bleekselderij, appel, mayo en sla. Later kwamen daar nog eens walnoten en kip bij. Nu vind je zelfs recepten met rozijnen, kaneel of (horror!) mandarijnen uit blik. Ik gaf ook mijn eigen draai aan de Waldorfsalade. Een heel goede, al zeg ik het zelf. 

nodig voor 2x lunch:
2 eetlepels mayo
2 eetlepels zure room
1 flinke theelepel geraspte mierikswortel (uit een potje)
50 gram walnoten
4 stengels bleekselderij 
2 x little gem
2 bosuitjes
50 gram brokkelige blauwe kaas (bv. bleu d’Auvergne of blue stilton) 
1 zoetzure appel (bv. elstar of jonagold)

bereiding:
Meng met een garde de mayo met de zure room en mierikswortel. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Laat ze even afkoelen en hak ze grof. Snijd de bleekselderijstengels schuin in boogjes. Verwijder de buitenste blaadjes van de little gem, snijd de onderkant eraf en de rest in reepjes. Snijd van de bosui ook het onderste stukje, maak ’m eventueel schoon en snijd het witte en lichtgroene stuk in ringetjes. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten in plakjes en dan nog iets kleiner. Meng alles door elkaar en dien meteen op. 
Eten als maaltijd? Snijd dan nog een gerookte kipfilet in kleine plakjes en voeg toe. En rol het restje de volgende dag in een wrap!