Janneke Kookt (recepten)

Recept: Uitgebreid-de-tijd ontbijt

Terug in Amsterdam-Oost bleven we, met dank aan de klimaatverandering, nog even hangen in mediterrane sferen. De Amstel was weliswaar minder geschikt om in te snorkelen dan de Middellandse Zee, suppen kon hier wél. Net als barbecueën en pizza eten aan de kade en op het plein tafeltennissen tot het donker werd. Het was dat er een berg was weggewerkt moest worden en pakketjes aangenomen moesten worden voor buren die nog wel in de Middellandse Zee lagen te snorkelen, maar bijna dacht ik het vakantiegevoel dit jaar écht te kunnen vasthouden. Toen ik op dag drie bijna van mijn sokken werd gereden door een flitsbezorger, was ik weer helemaal thuis. 

Gelukkig had ik volop kookinspiratie opgedaan in het zuiden. Zo kregen we in een Frans hotel bij het ontbijt oeuf en cocotte, vrij vertaald ‘ei in een potje’. Een klassieker in de Franse keuken, waarbij het ei gaart in een potje dat weer staat in een badje met heet water. Niet geschikt voor de weinig-tijd ontbijtdagen, des te meer voor de uitgebreid-de-tijd dagen. De kaas en de crème fraîche maken dit bovendien een zwaar ontbijtgerechtje, dus voor de frisse toon doe ik er graag wat Thaise basilicum doorheen. Varieer gerust op de tomaatjes: gebakken paddenstoelen, gerookt spek of Hollandse garnaaltjes doen het ook goed in een potje met ei. 

Voor 2 eters:
5 kleine tomaatjes
paar blaadjes (Thaise) basilicum
klontje boter
2 flinke theelepels crème fraîche 
25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
2 eieren

Bereiding: 
Verwarm de oven voor op180 graden en zet de waterkoker aan of de fluitketel op. Snijd de tomaatjes in vieren en de basilicum in reepjes. Vet twee vuurvaste bakjes in met de boter. Schep er een theelepel crème fraîche in, verdeel over de bodem en maal er wat peper en (zee)zout overheen. Verdeel de tomaatpartjes erover en daarna de helft van de Parmezaanse kaas. Breek boven elk bakje voorzichtig een ei (de dooier mag niet breken) en bestrooi dan met de rest van de kaas. Plaats de bakjes in een ovenschaal en vul de schaal met heet water tot de bakjes voor ongeveer de helft in het water staan. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven (pas op voor het hete water!). Bak 10 minuten of iets langer tot het eiwit gestold is maar het eigeel nog zacht.