Janneke Kookt (recepten)

Recept: Troostasperges

Er was weinig om vrolijk over te zijn, eerder deze maand. De stad bleef maar dicht, de bruine kroeg op de hoek ging failliet en de winter was terug van nooit helemaal weggeweest. 

Gelukkig waren daar ineens de witte asperges. Nou ja, eigenlijk lagen half maart de eerste asperges van Nederlandse bodem al in de schappen. Dankzij een soort vloerverwarming die onder de wortels van sommige aspergeplanten lopen, groeit de boel een beetje sneller en begint het aspergeseizoen tegenwoordig een paar weken eerder. Maar ouderwets als ik ben, koop ik ze pas tegen Pasen als ook de onverwarmde asperges verkrijgbaar zijn. 

Eten doe ik trouwens (opportunistisch als ik ook ben) dan weer minder volgens de oude stempel. Dus géén gekookte ham en aardappeltjes bij de asperges, maar mozzarella en pistachenootjes, of kabeljauw en couscous. Ook lekker: gegrilde asperges op de pizza met een goede smeltkaas, of door de pasta met spek. Ja, de mogelijkheden met asperges zijn eindeloos. En haast is geboden, want het seizoen loopt maar tot eind juni. Ik gok erop dat tegen die tijd andere zaken het leven weer wat sjeu geven.  

Asperges met ansjovisboter

Voorgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2:
8 witte asperges
1 teen knoflook
1 flinke eetlepel kappertjes
50 gram ongezouten roomboter
4 ansjovisfilets
1 theelepel gedroogde dragon
brood voor erbij

Bereiding:
Knak het onderste stukje van de asperges (zo’n 2 – 3 cm). Pak ze bij de kop en schil ze met een dunschiller vanaf 1 cm onder het kopje tot onderaan, helemaal rond. Snijd de asperges in drie gelijke stukken en kook ze 10 minuten. Giet af – gooi het kookwater en de schillen niet weg, je maakt er later heerlijke aspergesoep mee! Snijd de knoflook fijn en hak de kappertjes grof. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en smelt de ansjovis mee. Wacht tot de boter niet meer bruist en voeg dan de knoflook en kappertjes toe. Bak 1 minuut mee. Zet het vuur hoger, bak de aspergestukjes nog 1 minuut mee. Verdeel de asperges en ansjovisboter over de borden, bestrooi met de dragon en serveer met brood.