Janneke Kookt (recepten)

Recept: Pulpo en pastasalade

We tripten die mediterrane road van het Spaanse naar het Italiaanse platteland. De tweede stop was Marseille, waar we de derde avond aten op het terras van een visrestaurant. Of terras, in feite ging het om een stoepje en een parkeerplaats met een paar gammele krukjes, afgezet met een dranghek. Maar een half uur voor openingstijd zat het er al vol met lokalo’s, dus dan weet je dat je goed zit. 

Om halfacht stapte de ober naar buiten en schalde het menu en de tafelnummers over de parkeerplaats. Wij waren ‘trottoir 1’. Het menu bestond uit vijf visgerechten die we niet verstaan hadden, maar we bestelden gewoon alles want we wilden deze beleving tot de max ondergaan. De visgerechten bleken gebakken pulpo met heel veel knoflook en citroen, gebakken pulpo met heel veel knoflook en peterselie, mosselen, gamba’s, en een bordje met ondefinieerbare gefrituurde vis. 

De volgende dag reden we door naar Genua, Italië. Om bij te komen van al het knoflook- en visgeweld maakte ik een simpele pastasalade en stopte er allerlei lekkers van de Méditerranée in: venkel, sinaasappel, walnoten en serranoham. Pastasalade is wat mij betreft het ultieme zomergerecht: fris, makkelijk en (meestal) gezond. Terug in Amsterdam maakte ik de salade nog een keer, voor de kinderen die ’m zo lekker vinden. Maar zelf droom ik nog steeds van de pulpo op de parkeerplaats. 


Mediterrane pastasalade

Twee eters:
75 gram walnoten
150 gram pasta (penne)
olijfolie
50 gram serranoham
1 grote (bio) sinaasappel
azijn (rode wijn- of sherryazijn)
1 kleine venkel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden en bak de walnoten 15 minuten in de oven. Ze moeten mooi bruin zijn maar niet aanbranden natuurlijk. Laat even afkoelen en hak ze grof. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel koud af. Bak intussen in een klein beetje olijfolie in een koekenpan de ham krokant (1 – 2 minuten). Laat even afkoelen en breek de ham in stukken. Rasp de halve schil van de sinaasappel en klop een dressing van de geraspte sinaasappelschil, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn, zout en peper. Schil de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in parten. Snijd de venkel heel dun met een scherp mes of mandoline. Meng de pasta met de walnoten, ham, sinaasappelpartjes, venkel en dressing.