Janneke Kookt (recepten)

Recept: picknicksalade

Het voorjaar was al een aardig eind op stoom toen ik besloot een klein moestuintje aan te leggen. Ik googlede wat, vroeg de buurvrouw om tips en met de overtuiging dat het zo moeilijk toch allemaal niet kon zijn, dat hele moestuinieren, laadde ik bij het tuincentrum de bakfiets vol met twee bakken, potgrond, worteldoek, wat voorgezaaide groenten en de halve afdeling groene kruiden. Thuis plantte ik in één bak bieten en rucola en in de andere bak munt, salie, tijm, rozemarijn en bieslook.

Tot voor kort dacht ik dat moestuinieren zoiets was als opvoeden: een kwestie van intuïtie, eten en drinken geven en regelmatig een aai over de bol, en alles groeit en bloeit. Maar voor bieten en salie golden andere wetten dan voor kinderen. Want na een maand zonneschijn, water geven en kruiden knuffelen was de stand als volgt: het bietenblad stak hoog en kleurrijk boven de bak uit maar onder de grond hadden de knollen geweigerd te groeien. De rucola was vergeeld, de salie ondergepoept door duiven. Tussen de tijm staken onduidelijke gele bloemen de kop op. Alleen de munt had flink huisgehouden. Wát een woekeraar bleek dat. De halve kruidenbak was erdoor in beslag genomen.

Niet erg, want zomer en munt zijn een uitstekend duo. Ik draai er pesto van (heerlijk bij gebarbecuede worsten), gebruik het voor thee (oldskool maar nog steeds lekker) en gooi het door picknicksalades. Deze bijvoorbeeld.

Voor een parkpicknick voor 2:
175 gram couscous
150 gram sperzieboontjes
60 gram amandelen
4 eetlepels olijfolie
2 wilde perziken
60 gram harde (belegen of oude) geitenkaas
flinke hand muntblaadjes
1 duimlengte verse gember
2 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels gembersiroop

Bereiding:
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Roer los met een vork. Dop de sperzieboontjes, snijd ze kleiner en kook 6 minuten in gezouten water. Giet af en spoel met koud water. Bak de amandelen in 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan lichtbruin en hak ze grof. Snijd de wilde perziken in stukken. Was de muntblaadjes en hak ze fijner. Schil de verse gember, rasp ’m fijn en klop samen met de azijn, gembersiroop, 3 eetlepels olijfolie en een flinke draai zout en peper tot een dressing. Doe alles (inclusief dressing) in een grote kom. Hussel, stop in een bakkie en snel naar het dichtstbijzijnde park.